Direct naar de inhoud.

Tijdelijk Holocaustmonument Levenslicht

  • door:
  • op:

Gemeentehuis Stadskanaal (F: J. Westerhof, RTV1)
STADSKANAAL – Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. In Stadskanaal doen we dat door op 23 januari samen de stenen te leggen op het monument. U kunt hieraan deelnemen.

Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit de gemeente Stadskanaal is van 23 januari tot en met 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op het Raadhuisplein. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit onze gemeente zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Samen op het Raadhuisplein
Op donderdag 23 januari om 17.00 uur wordt Levenslicht gezamenlijk opgebouwd door de stenen op het tijdelijk monument te plaatsen. U kunt hieraan deelnemen. Op deze manier kunt u letterlijk uw steentje bijdragen aan de herdenking. Het tijdelijk monument is vanaf dat moment te zien tot en met 2 februari en komt het beste tot zijn recht in het donker.

Op 27 januari is er om 19.00 uur nog een formele herdenking bij het tijdelijk monument. Ook hier bent u van harte welkom.

Het Comité Joods Oorlogsmonument en het Comité Stolpersteine Gemeente Stadskanaal werken mee aan het tijdelijk monument.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal