Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Basisscholen gaan staken: “We maken ons grote zorgen”

Foto ter illustratie

REGIO – Donderdag 30 en vrijdag 31 januari gaan docenten van verschillende basisscholen in Nederland staken. De staking is een gevolg van de afgebroken cao-onderhandelingen in het basisonderwijs afgelopen november.

Grote zorgen

,,We willen een signaal afgeven” aldus de directrice van een basisschool in Stadskanaal. ,,We maken ons grote zorgen voor het onderwijs. Niet alleen voor nu maar ook voor de toekomst.”

Het team van haar school heeft gehoor gegeven aan de stakingsoproep van de bond en zal komende donderdag en vrijdag gesloten zijn. ,,Dit doen we natuurlijk liever niet. We oefenen ons vak met liefde uit en staan graag voor de klas, maar er moet nu echt iets gebeuren. Juist voor die kinderen en voor hun toekomst.”

Ouders

,,We hebben de staking ruim van tevoren aangekondigd op het portaal, zodat de ouders zo lang mogelijk de tijd hebben om een oplossing te zoeken. We hebben overigens totaal geen negatieve reacties gekregen van ouders. Niet in de mail maar ook niet op school zelf, dat vind ik een teken dat de ouders ook achter ons staan.”

Toch zijn er vooral landelijk ook tegengeluiden. Sommige ouders laten zich kritisch uit over de vele stakingen. Dat snapt de genoemde schooldirectrice wel; ,,Tuurlijk ik hoor ze ook wel denken ‘o daar heb je die stakende docenten weer’ maar we doen het niet voor onze lol, wij hadden het zelf ook liever anders gezien.”

Lerarentekort

Het grootste probleem waar het onderwijs de laatste jaren mee kampt is het grote lerarentekort. Regelmatig komt het voor dat stagiaires in een vroeg stadium al alleen voor de klas komen te staan. ,,Daar werd in het recente verleden door de overheid ook wel een beetje makkelijk over gedaan” aldus de schooldirectrice. ,,We hebben wel is te horen gekregen dat ouders maar voor de klas moesten gaan staan. Dan voel je je pas echt onbegrepen. Het is niet iets wat je zomaar even tussendoor doet doet, je vervangt een chirurg toch ook niet voor de groenteboer en andersom.”

Toch heeft ze het gevoel dat er vanuit de overheid stukje bij beetje wel meer geluisterd wordt. Minister Slob van onderwijs heeft onlangs nog 9 miljoen euro in het basisonderwijs gestoken. ,,Maar het is nog lang niet genoeg.”

Een positieve kijk

De directrice uit Stadskanaal vindt het buiten het genoemde cao en de werkomstandigheden ook belangrijk dat er weer een positieve kijk op de beroepsgroep komt. ,,Het is een heel leuk vak en dat zou ook meer gezegd moeten worden. Ook vanuit de opleidingen moet dat meer naar buiten komen. Het is zwaar werk maar je doet het met liefde.”

Lokale stakingen

Verschillende scholen in de omgeving gaan donderdag en vrijdag dicht. Hieronder een overzicht van welke scholen kenbaar hebben gemaakt te gaan staken in deze omgeving:

 • Meester Neuteboomschool (Stadskanaal)
 • De Meidoornschool (Stadskanaal)
 • Basisschool Het Mozaïek (Stadskanaal)
 • Basisschool Anne de Vries (Stadskanaal)
 • Basisschool de Badde (Stadskanaal)
 • SBO de Baldakijn (Stadskanaal)
 • Basisschool de Verbindingsweg (Musselkanaal
 • Basisschool De Musselhorst (Musselkanaal)
 • Basisschool De Klimop (Ter Apelkanaal)
 • Basisonderwijs Op de Zandtange (Mussel)
 • De Poolster (Nieuw-Buinen)
 • Protestants Christelijk Basisonderwijs Nieuw Buinen
 • Nieuw Buinen 75 (Buinerveen)
 • OBS Theo Thijssen (Nieuwe Pekela)
 • Openbare Basisschool De Sleutel (Wildervank)
 • Basisschool t Haimstee (Veendam)
 • Openbare Basisschool De Viermaster (Veendam)
 • Margaretha Hardenbergschool (Veendam)
 • Wim Monnereauschool (Veendam)
 • Openbare Scholengemeenschap Winkler Prins (Veendam)
 • Jenaplansch in de Manne (Veendam)
 • Basisschool de Kern (Veendam)
 • Basisschool de Braskorf (Veendam)
 • Basisschool De Noorderbreedte (Veendam)
 • Basisschool De Parel (Muntendam)
 • Basisschool de Ommewending (Ommelanderwijk)
 • De Aanloop (Valthermond)
 • Rehoboth Basisschool (Valthermond)
 • Esdal College (Borger)
 • Basisschool De Weiert (Odoorn)

 

Geplaatst door

Redacteur/Presentator/Columnist - Streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.