Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

‘Kleine Column’: Lichtpuntjes

COLUMN – Hielke Bosch schrijft wekelijks een column over zijn beperking Achondroplasie (groeistoornis) en alles daaromheen. Deze column is te horen bij het radioprogramma 1 op zaterdag en hier te lezen:

Opvallende lezers zullen het misschien opgevallen zijn dat mijn columns afgelopen jaar een beetje veranderd zijn. Waar ik begon met wat meer persoonlijke verhalen en dingen die me aan mijn eigen beperking ergerden ben ik meer gaan schrijven over het bredere spectrum van een beperking hebben en waar de maatschappij, overheid etc. in tekortschiet. Ik ben dit gaan doen omdat ik dat laatste eigenlijk belangrijker vindt dan alleen maar mijn eigen beperking. Want er zijn grotere problemen. Tussen 2 haakjes voor iedereen die de begin columns leuker vonden, geen zorgen ik zal af en toe nog wel even een persoonlijke ergernis aan het papier toevertrouwen.

Maar nu ter zake; ik las deze week bij onze collega’s van RTV Drenthe een artikel waar ik intens gelukkig van werd. In het dorpje Schoonoord waren een aantal leerlingen die op het spontane idee kwamen om is te ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten. In de sporthal van het dorp kregen kinderen van de scholen  CBS De Slagkrooie en OBS Burgemeester S.J. van Royenschool dan ook ‘rolstoelles’. ’s Morgens begonnen ze met een uitleg en vertelde Mathijs Sprakel uit Hoogeveen, die zelf in een rolstoel zit, hoe het is en dat mensen met een handicap zeker niet zielig zijn. Een heel belangrijk detail dat af en toe vergeten wordt naar mijn mening. ’s Middags mochten de kinderen zelf in een rolstoel plaatsnemen voor een speciale les.

Dit soort dingen vindt ik nou van die lichtpuntjes die mijn hart sneller laten kloppen. Deze kinderen verdienen dan ook een vette pluim en hebben maar even laten zien dat er ook jongeren zijn met inlevingsvermogen en een gezonde dosis aan nieuwsgierigheid. Ik zou zelf mensen graag les geven in hoe het is om klein te zijn, maar ik denk dat ik daarbij de praktijkles oversla want om iedereen nou op hun knieën te laten lopen is ook weer zoiets.

Ik ben blij dat er ook nog lichtpuntjes zijn om over te schrijven, maar iets minder leuk vind ik dat als je het AD openslaat wederom moet lezen dat er uit nog een rapport van de VN moet blijken dat mensen met een beperking het steeds slechter hebben in Nederland. We zijn op de goede weg maar lang nog niet bij de finish, helaas….

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.