Direct naar de inhoud.

Kleine column: ‘Potje Appelmoes?’

  • door:
  • op:

COLUMN – Hielke Bosch schrijft wekelijks een column over zijn beperking Achondroplasie (groeistoornis).

Deze column is wekelijks te horen bij het radioprogramma 1 op zaterdag en hier te lezen:

Een paar weken geleden schreef ik al dat er flink gesneden gaat worden in het WMO vervoer in de gemeente Groningen. Ze willen behoorlijk gaan bezuinigen op de zogenoemde ‘gehandicaptentaxi’. Dit kwam de gemeente op flink wat kritiek te staan (o.a. van mij) en er werden honderden handtekeningen opgehaald om de bezuinigingen tegen te houden. Ondanks dit alles zet de gemeente door.

Wethouder Inge Jongman verdedigde afgelopen week het plan door onder andere te zeggen dat ‘’De taxivergoeding niet bedoeld is om even een potje appelmoes te halen.” En ja ik citeer hier. Een mooi inzicht in hoe serieus de gedupeerden hiermee genomen worden met zo’n burgerlijk en nietszeggend voorbeeld.

Het is wel een typisch voorbeeld dat sommige politici werkelijk waar geen enkele notie hebben van wat het betekend als je een beperking hebt en volledig afhankelijk van sociale voorzieningen bent. Wat is het überhaupt voor stupide opmerking ‘een potje appelmoes halen’ want veel mensen die moeten daar inderdaad hun taxi voor gebruiken. Deze wethouder heeft waarschijnlijk een prachtige vier-deur bolide met stoelverwarming om een potje appelmoes te halen maar de mensen die van de gehandicapentaxi gebruik maken moeten af en toe ook even snel naar de supermarkt en als dat niet met hun kilometers te matchen is dan kan dat gewoon niet. 

Misschien is het een idee om de wethouder zelf een paar weken van deze voorziening gebruik te laten maken, zou denk ik wel goed zijn voor het inlevingsvermogen.

En als je denkt dat het niet gekker kan, o jawel; iets wat veel mensen pijnlijk vonden waren de zogenaamde ‘keukentafelgesprekken’ waarin de o.a. het aantal kilometers besproken moeten worden. “Moeten we dan op keukentafelgesprek om onze privé-reizen te verantwoorden?’’ zei een inspreker in het debat. En dat zou toch ook te zot voor woorden zijn, ik ga toch ook niet naar DUO toe om mijn met de studenten ov kaart gemaakte kilometers te verantwoorden?

Ik heb dan ook als afsluitende tip voor de gemeente Groningen om zich misschien iets minder bezig te houden met een groot blok beton in het midden van het centrum waar miljoenen in gestopt wordt en wat een buurthuis moet vormen en iets meer geld te investeren in de sociale voorzieningen.

En als ze dat doen dan kom ik ze persoonlijk een potje appelmoes brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-