Direct naar de inhoud.

Liveblog: Conclusie raadsvergadering AZC: niets staat een heropening meer in de weg

  • door:
  • op:

STADSKANAAL – Na de 2 en een half uur durende vergadering over het heropenen van het AZC in Musselkanaal kan 1 conclusie wel getrokken worden. Niets staat een heropening nu eigenlijk nog in de weg. Alle partijen zijn in principe voor een heropening, hoewel de term ‘veiligelanders’ en of deze nu wel of niet in het AZC geplaatst gaan worden wel een pijnlijk punt blijft. Verantwoordelijk wethouder Lian Veenstra (SP) meldde dat in het betreffende AZC alleen kansrijke asielzoekers geplaatst worden. Daarbij moest wel de kanttekening geplaatst worden dat; “er natuurlijk geen 100% zekerheid kan worden gewaarborgd dat er geen veiligelanders tussen komen.”

Alle details van het debat zijn hieronder te lezen in het liveblog dat tijdens de vergadering werd bijgehouden:

-22:02: De vergadering wordt gesloten. De conclusie is toch wel: niets staat een heropening meer in de weg.

22:01: Over de vraag in zake het voortgezet onderwijs voor de asielzoekenden zegt Veenstra dat er ook met die scholen contact is om ook deze groep naar school te kunnen laten gaan.

-21:59: Op de vraag hoe de raad verder geïnformeerd gaat worden zegt Veenstra dat als er nieuwe informatie is over het AZC dat dit aan de raad gemeld gaat worden.

-21:57: Wethouder Veenstra (SP) geeft nog antwoord op enkele vragen

-21:50: De vergadering wordt heropend

-21:40: De vergadering wordt 10 minuten geschorst

-21:31: De gemeente gaat kijken naar een plek waar mensen met hun vragen, klachten en ideeën terecht kunnen.

-21:28: Op het gebied van veiligheid meld wethouder Veenstra; “Dat er geen extra politie gaat komen. Daar gaan we ook niet geheimzinnig over doen. Wel zijn er korte lijntjes tussen de gemeente, het COA en de politie.

-21:26: Volgens de wethouder zal het COA voor de verbouwing contact leggen met lokale en regionale ondernemers.

-21:24: Veenstra zegt dat de medische zorg geregeld is en dat dit zelfs een voorwaarde is om open te gaan. Kwa onderwijs is er al contact met de dienstdoende instanties.

-21:20: Over hoe het zit met de veiligelanders zegt Veenstra onder andere:  “In het AZC in Musselkanaal zullen kansrijke asielzoekers geplaatst worden daarnaast zal er meteen aan de inburgering en zullen deze mensen in de omgeving geplaatst worden om daar zoveel mogelijk te integreren. Op de vraag over de garantie zegt Veenstra “dat er natuurlijk nooit 100% garantie geven dat er alleen maar kansrijke asielzoekers geplaatst zullen worden maar dat we altijd in gesprek blijven met het COA over wat er zich afspeelt in het AZC.”

-21:18: Verantwoordelijk wethouder Veenstra (SP) gaat antwoord geven op de vragen van de gemeenteraadsleden.

-21:15: De vergadering wordt heropend

-20:59: De voorzitter schorst de vergadering deze zal om 21:15 hervat worden.

-20:58: Raadslid Pals (D66): “Wij van D66 stonden in het begin ook kritisch tegenover de heropening van het AZC. Maar wij denken dat met de gemaakte afspraken het AZC een goede toevoeging aan Musselkanaal kan zijn. Wel is het belangrijk dat deze afspraken gewaarborgd gaan worden en dat zal ook de grootste klus voor deze raad zijn.” Hij besluit met te zeggen dat het CDA in het verleden onzorgvuldig met de locatie Musselkanaal heeft gehandeld. Dit blijkt een spreekfout van Pals te zijn geweest, hij bedoeld het COA en hij verbeterd zichzelf daarna snel.

-20:49: Schipper komt terug op haar eerdere uitspraak en zegt dat niet perse de veiligelanders maar de relschoppers niet van het terrein van het AZC in Ter Apel af komen.

20:45: Bieze spreekt Mellies aan op zijn uitspraak “Dat het AZC 3 jaar geleden dicht gegooid moest worden” Bieze is het niet eens met de uitspraak dat “het dicht gegooid moest worden”

Pals (D66) noemt wat hij vindt ‘de nijd’ tegen het COA vanaf de kant van Mellies. Hij vind dit niet terecht en zou het fijn vinden als er wat vriendelijker over het COA gesproken zou worden.

-20:40: Raadsleden Mellies (LB) en Luijken (SP) komen met elkaar in discussie wie nu wel of niet in een procedure opgenomen gaan worden. Klopstra (VVD) haakt erop in door te zeggen dat Mellies alleen de probleemsituatie onder de aandacht brengt. Schipper (PvdA) zegt dat Veiligelanders in Ter Apel niet van het terrein af komen. Mellies spreekt deze bewering tegen. Er volgt flink wat geroezemoes in de raadszaal.

-20:34: Raadslid Mellies (LB): “De veiligheid van de inwoners gaat boven alles. Toch valt te lezen dat veiligelanders niet uitgesloten gaan worden. Dit baart ons zorgen. Hoe voorkomen we dat die groep voor overlast gaan zorgen?” Mellies geeft daarna een compliment aan de actiegroep ‘Geen Ter Apel 2’. “Wij van Lokaal Betrokken roemen de actiegroep met hun inzet” aldus Mellies

-20:26: Raadslid Klopstra (VVD): “De VVD is er uiteraard voor dat mensen die moeten vrezen voor hun leven in hun land hier welkom zijn. Veiligelanders horen ook hier in de asielprocedure thuis. Maar wat wij niet willen is mensen die overlast geven. En of dat nou veiligelanders zijn of niet dat maakt niet uit.” Ook vraagt Klopstra hoe we er voor gaan zorgen dat de rust op een aanvaardbare wijze gehandhaafd gaat worden.

-20:18: Raadslid Bieze (GBS) vraagt nogmaals aan het college of er wel of geen veiligelanders in het AZC geplaatst zullen worden. Ook stelt hij vragen over het vervoer: “Want we moeten niet dezelfde problemen als lijn 73 gaan krijgen.” Hij besluit met te zeggen dat GBS geen problemen heeft met de komst van asielzoekers maar wel met overlastgevers.

 

-20:12:  Raadslid Schipper (PvdA): “Kansrijke statushouders dat is wat we willen en wat ze in Musselkanaal willen.” Ook vindt Schippers dat Dorpsbelangen Musselkanaal weer meer moet worden betrokken.

-20:08: Raadslid Luijken (SP): Zegt dat er nog veel verwarring is over de vraag of er veiligelanders in het AZC gaan komen. Ook vraagt ze o.a. aan het college of er ook lokale ondernemers gebruikt gaan worden voor de verbouwing van het AZC.

-20:00: Raadslid Wubs (CDA) vraagt het College welke maatregelen er zijn getroffen voor de veiligheid. Ook vraagt ze zich af of de 3 miljoen die voor de renovatie van het AZC is uitgetrokken alleen voor het gebouw is of ook voor de omgeving is.

19:53: Raadslid Bert van Beek (CU) vraagt de wethouder opheldering over de betekenis van de POL (Proces Opvang Locatie). Het COA wil van het AZC in Musselkanaal een zogenoemde POL maken.

19:50: Voorzitter mevr. Sterenborg maakt duidelijk dat vanavond geen besluit zal worden gemaakt in zake AZC Musselkanaal. Er zal enkel over worden vergaderd. Het besluit ligt bij het College van B en W.

19:45: Raadslid Machteld Luijken (SP) zegt tegen Louwdijk uit zijn betoog te vernemen dat hij ook geen ‘niet veiligelanders’ in het AZC wil hebben. Louwdijk geeft aan dat dat het geval is.

19:41: Erik Louwdijk van eerder genoemde actiegroep noemt het principebesluit vaag en toont de gemeenteraad een schuursponsje en schuurmiddel met de tekst: ‘Aan u de schone taak om met of zonder deze middelen een passend besluit voor Musselkanaal te nemen.’ Hij overhandigd de spons en schuurmiddel aan raadslid Hans Klopstra (VVD).

-19:39: Meneer de Graaf besluit zijn betoog: hij zegt dat de actiegroep en de ondertekenaars van de petitie tegen een heropening van het AZC zijn als er veiligelanders in het AZC worden geplaatst.

-19:35: Jack de Graaf van actiegroep ‘Geen Ter Apel 2’ tijdens zijn speech: “Wij hebben het gevoel dat we monddood zijn gemaakt. Het lijkt alsof alles al besloten is.”

-19:33: Maria Potze van actiegroep ‘Geen Ter Apel 2’ overhandigd de petitie van inwoners aan de voorzitter mevr. Sterenborg

-19:27: De raadsvergadering wordt geopend

19:15: Wil je even een snelle terugblik? Lees dan dit artikel van een aantal weken geleden over het AZC

 

 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal