Direct naar de inhoud.

Kleine Column: Coronagebaren

  • door:
  • op:
F: Ella Mlynarczyk

COLUMN – Hielke Bosch schrijft wekelijks een column over zijn beperking Achondroplasie (groeistoornis) en alles daaromheen. Deze column is wekelijks te horen bij het radioprogramma 1 op zaterdag en hier te lezen:

Deze week even ver uit mijn comfort zone, namelijk niet over mijn beperking maar ik ga het even wat breder trekken.

Je kon er deze week namelijk niet omheen, een grote stroom aandacht voor de Coronacrisis. Afgelopen donderdag was er een persconferentie over het virus. En eindelijk was er is een doventolk aanwezig bij deze persconferentie. Dit gebeurde nadat Minister van Gehandicaptenzaken, Rick Brink, deze maatregel aangekaart had en dit zorgde voor een debat in de Tweede Kamer. En gelukkig is hiernaar geluisterd en stond er een doventolk achter onze minister-president te gebaren.

Maar de grote vraag is; waarom nu pas? Landen als Amerika, Duitsland, Italië etc doen dit al jaren bij grote en zelfs minder grote persconferenties, nieuwsberichten en ga zo maar door. En waarom moet hier überhaupt naar gevraagd worden. Kan de overheid dit niet zelf bedenken? Waarschijnlijk niet en dat is dan weer een mooi voorbeeld hoe Nederland om gaat met mensen met een beperking.

Het is in Nederland wel 1 keer eerder gebeurd dat een doventolk werd ingezet, dat was bij de persconferentie over de tramaanslag in Utrecht vorig jaar. Maar verder gebeurd het nooit en als er deze keer ook niet aan de bel was getrokken was ook deze persconferentie voor de doven en slechthorenden onder ons niet te volgen geweest. Het moet nu ook gewoon standaard procedure worden. Want naast de belangrijke persconferenties over het gevreesde virus zijn er altijd nog meer momenten waarbij het heel belangrijk is dat iedereen de informatie hierover kan volgen. Wat dacht je van het vragenuurtje van de premier of een belangrijk politiebericht. Het is een kleine moeite maar voor duizenden mensen een wereld van verschil. 

En bijkomend voordeel voor pagina’s als Dumpert, zij kunnen weer lekker losgaan op de verschillende gebaren die de revue passeren. Is hun social media pagina ook weer mooi gevuld. 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal