Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Koude en droge lucht op komst

Slecht nieuws voor afremmen coronavirus: koude en droge lucht op komst – (F: weeronline)

WEERONLINE – Slecht nieuws voor het afremmen van het coronavirus, er is namelijk koude en droge lucht op komst. Een schrale oostenwind blaast dit weekend koude en droge lucht naar ons land. Dat is slecht nieuws, want dat kan de verspreiding van het coronavirus versterken. Luchtwegvirussen gedijen juist slechter wanneer het warm en vochtig is.

Droge lucht is slecht, omdat virussen zich makkelijker verspreiden wanneer er weinig vocht in de lucht zit. Bovendien drogen onze slijmvliezen uit en zijn we daardoor extra vatbaar voor een virusinfectie. Wel is de rol van menselijk contact veel groter dan die van het weer.

Normaal zorgt de krachtige zon voor meer weerstand door de aanmaak van vitamine D, maar ook dat gaat dit weekend niet op. Hoewel het stralend zonnig belooft te worden, is de zonkracht met UV-index 2 vrij laag voor de tijd van het jaar. Dat komt doordat de ozonlaag dikker is dan gebruikelijk en minder UV-straling doorlaat. Je maakt pas vitamine D aan bij zonkracht 3 of hoger.

Hoe lang duurt de periode met droge en koude lucht?
De lucht is het droogst en koudst op zondag en maandag. Beide dagen wordt het hooguit 8 graden en in de nacht en vroege ochtend vriest het op veel plaatsen licht. In combinatie met een lage luchtvochtigheid van 30-40% en een schrale oostenwind voelt het daardoor koud aan. Overdag voelt het aan als 2-5 graden en in de nacht als -5 graden. Normaal is de luchtvochtigheid in april 50-70%. Het is stralend zonnig en droog weer.

Geleidelijk draait de wind naar het zuidoosten en daardoor wordt vanaf dinsdag iets warmere lucht aangevoerd. Daarbij kan de temperatuur naar 9-13 graden oplopen. Wel blijft de lucht nog steeds erg droog. Pas later in de week lijkt de luchtvochtigheid iets op te lopen.

Koud, maar vochtig
Ook vandaag en vrijdag bevindt ons land zich in relatief koude lucht. Wel is de lucht duidelijk vochtiger dan in het weekend. Het is overwegend bewolkt bij een maximumtemperatuur van 9-11 graden. In het zuidoosten kan het vandaag lokaal nog 16 graden worden, maar vrijdag is het ook daar hooguit 11 graden.

Persbericht: Weeronline

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.