Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Kleine Column: Een beperking in (Corona)crisistijd

F: Ella Mlynarczyk

COLUMN: Hielke Bosch schrijft wekelijks een column over zijn beperking Achondroplasie (groeistoornis) en alles daaromheen. Deze column is wekelijks te horen bij het radioprogramma 1 op zaterdag en hier te lezen:

Ik krijg de laatste tijd nog wel is de vraag of ik nou ook in de risicogroep van het coronavirus val. En het antwoord is eigenlijk ja en nee. Ja want over het algemeen genomen hebben mensen met Achondroplasie een slechtere weerstand dan anderen. Maar gelukkig gaat deze beker aan mij voorbij want gek genoeg heb ik hier helemaal geen last van. Helaas zijn er veel andere mensen met een beperking die wel binnen die risicogroep vallen en nu noodgedwongen thuiszitten in quarantaine.

En die groep wilde ik toch even uitlichten in deze Coronacrisis tijd. Want het is van het allergrootste belang dat we deze groep mensen niet vergeten. Naast het feit dat kans op besmetting voor hun een groot probleem is, is ook de sociale isolatie een pijnpunt. Het is voor deze doelgroep normaal al moeilijk om in het dagelijks leven mee te draaien en dat is nu nog is tien keer erger geworden. Er is geen arm meer om hun heen, geen gezellig praatje of leuke activiteiten. Het is voor ons een risico om naar buiten te gaan maar het is voor deze risicogroep levensgevaarlijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen met een spierziekte, dwarslaesie of mijn eigen beperking Achondroplasie dus. Deze mensen hebben bijvoorbeeld een verhoogd risico op luchtweginfecties van virale oorsprong, bijvoorbeeld bij zo’n virus als het coronavirus.

Daarnaast is er ook nog het probleem dat er ook meervoudig gehandicapte kinderen zijn die tot 6 april (en waarschijnlijk nog wel langer) helemaal geen bezoek mogen ontvangen omdat ze in een instelling wonen. Al die tijd zonder familie en vrienden is vooral op die jonge leeftijd een gigantische klap in je gezicht. Vaak kunnen ze hun ouders een tijd lang niet zien.

Daarom is het nu van het allergrootste belang dat we deze mensen niet vergeten. Dus daarom ook de oproep van mijn kant; mocht je iemand kennen die in deze situatie thuiszit stuur even een appje, pleeg even een belletje of doe even een boodschapje. In deze tijden vooral, kleine moeite groot gebaar. En dat geldt natuurlijk ook voor alle andere risicogroepen.

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.