Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Column: Winkelkar Verwarring

F: Ella Mlynarczyk

COLUMN – Hielke Bosch schrijft wekelijks column vanuit het perspectief van zijn beperking Achondroplasie (groeistoornis) Deze column is wekelijks te beluisteren bij het radioprogramma  1 op zaterdag op zaterdagochtend. En hier te lezen:

Hoewel ik het met bijna alle maatregelen van het kabinet en de RIVM eens ben blijft er 1 maatregel mij als een doorn in het oog steken. En dat is de maatregel die supermarkten hanteren als het om winkelkarretjes en mandjes gaat. Die zijn namelijk sinds kort verplicht, het idee hierachter is dan dat mensen door deze attributen 1,5 meter afstand tot elkaar houden. En daar vind ik het al misgaan. Want is het voor mensen dan zo moeilijk om die 1,5 meter te hanteren dat we er karretjes en mandjes voor nodig zijn. Tussen twee haakjes; ik denk dat deze maatregel beter uit zou komen als je ook eenrichtingsverkeer gaat handhaven want nu lopen mensen met hun karretjes nog gewoon gezellig langs elkaar heen. En dan is die 1,5 meter ver te zoeken. 

Daarnaast worden ook bij deze maatregel de mensen met een beperking vaak over het hoofd gezien. Deze week werd bijvoorbeeld een vrouw in een scootmobiel de winkel uit gezet omdat ze niet in staat was een mandje vast te houden. Nu zou ik al denken dat als je in een scootmobiel zit automatisch al afstand houdt want ik moet de eerste persoon nog tegen komen die het leuk vindt om over zijn tenen gereden te worden, maar dit terzijde.

Maar het gekste van dit allemaal vindt ik dat supermarkten niet een lijn met elkaar trekken als het om de maatregelen gaat. Bij de ene supermarkt mag je zowel een karretje als een mandje pakken en de andere supermarkt heeft alle mandjes alweer weggehaald en mag je alleen met zo’n onbestuurbaar karretje door de winkel schuiven. Dit zorgt natuurlijk bij veel mensen en dan vooral voor de mensen met een beperking veel verwarring. Ik bijvoorbeeld kan niet met een normale winkelkar door de winkel maar met een mandje dan weer wel. Ik moet dus ook heel goed in de gaten houden welke supermarkt welke regels hanteert.

En begrijp deze columnist niet verkeerd natuurlijk snap ik dat ook supermarkten hun maatregelen moeten nemen. En ik vind ook dat vele dit heel goed oppakken. Maar ik vraag ze alleen om volgende keer iets breder te kijken en meer rekening te houden met gehandicapten. Want we hebben het hier niet over een gezellig shopmiddagje maar je dagelijks boodschappen doen is gewoon een eerste levensbehoefte. Een behoefte waarvan vele mensen nu de regie kwijtraken. 

Een laatste tip aan de supermarkten concerns; ga is met elkaar om tafel. Zet jullie onderlinge concurrentie even aan de kant en kom gezamenlijk met een pakket maatregelen. Zo neem je dat verschil per winkel beter weg. Dan gelden in (bijna) alle winkels gewoon dezelfde regels. Overzichtelijker en makkelijker voor iedereen. Vraag desnoods het RIVM en de verschillende belangenorganisaties om mee te denken. Zo kunnen mensen rustig hun boodschappen doen en ook nog op een veilige manier.

Maar deze strubbelingen terzijde vind ik voor de rest dat supermarkten en vooral het personeel geweldig werk doen. Ga dus geen stampij staan maken met de eerste de beste vakkenvuller, zij kunnen er ook niks aan veranderen en gaan ondanks alles door met werken. De mensen die hoger zitten kunnen de veranderingen maken en ik hoop dan ook dat ze dit gaan doen.

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

1 Reactie op “Column: Winkelkar Verwarring

  1. C van Dommelen

    Ik ben het volkomen eens met de schrijver/ster. Mensen met een beperking worden vergeten. Voor mensen met een beperking, die met een hulpmiddel lopen, moet een uitzondering gemaakt worden. Het is en kwestie van discipline! Afstand 1,5 meter houden is zonder winkelkar of mandje heel goed mogelijk. Gewoon opletten en even wachten. Ik heb zelf meegemaakt dat ik een kar moest meenemen, waardoor ik veel langer over mijn boodschappen deed, omdat de kar een blok aan mijn been was. Ik zou het op prijs stellen als er begrip was voor mensen met een beperking. Wij hebben evenveel rechten en wij moeten helaas ook eten, dus moetn wij ook boodschappen kunnen doen. De supermarkten kunnen hiervoor eenvoudig maatregelen opstellen. Conlusie: Houd rekening met mensen met een beperking.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.