Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Column: Wat moeten we straks?

F: Ella Mlynarczyk

COLUMN – Hielke Bosch schrijft wekelijks column vanuit het perspectief van zijn beperking Achondroplasie (groeistoornis) Deze column is wekelijks te beluisteren bij het radioprogramma  1 op zaterdag op zaterdagochtend. En hier te lezen:

Nu de piek van het zo gevreesde virus langzaam afzwakt gaan veel mensen al denken aan hoe nu verder. Daarbij komt de 1,5 meter samenleving als serieuze optie voorbij. Er is alleen 1 ding waar ik me zorgen over maak als het gaat om die nieuwe samenleving. Ik vraag me namelijk af of er wel genoeg rekening gaat worden gehouden met gehandicapten. Deze week zag ik als voorbeeld voorbij komen dat de Mc Donalds een idee heeft opgevat om hun restaurants weer te openen. Het idee was om met statafels te gaan werken. En bij het woord statafels krijg ik meteen al een allergische reactie, ik haat die dingen. Staat iedereen gezellig bij elkaar om de tafel en sta jij er met je 1,24 naast te roeptoeteren. Tussen twee haakjes ik denk dat veel rolstoelers dit gevoel met mij zullen delen.

Dit is meteen alweer een teken aan de wand dat de gehandicapten niet vergeten moeten worden in de nieuwe 1,5 meter samenleving. Tijdens de huidige coronacrisis wordt deze groep al vaak over het hoofd gezien en dat moeten we zeker na de crisis tot alle prijs zien te voorkomen. Het is namelijk van het allergrootste belang dat deze geplaagde groep ook gewoon goed mee kan draaien in de samenleving. Ook als er maatregelen aan die samenleving kleven. Nu hoor je al de doemverhalen over mensen in rolstoelen of scootmobielen die winkels uitgezet worden. Dit soort dingen mogen natuurlijk geen vaste problematiek worden.

En natuurlijk ben ik ook niet gek ik snap ook wel dat veel mensen met restaurants, kapsalons etc nu echt wel wat anders aan hun hoofd hebben en zo gauw mogelijk weer open willen. Dat wil natuurlijk iedereen. Maar vergeet niet dat de maatregelen die je nu bedenkt misschien wel een aantal maanden of langer mee gaat. Over die lange periode moet er aan iedereen gedacht worden om zo met zijn allen een nieuwe samenleving op te bouwen. Een die veilig is maar ook voor iedereen toegankelijk.  

Mij lijkt het dan ook een goed idee om mensen met een beperking mee te laten denken over de vormgeving van de 1,5 meter samenleving. Er is namelijk geen beter advies dan die van ervaringsdeskundigen. Dus laat ons mee denken over onderwerpen als het openbaar vervoer, de scholen en natuurlijk de horeca. Op die manier kunnen we met zijn allen bouwen aan een nieuwe samenleving. Maar natuurlijk niet eerder als dat we zeker weten dat het veilig is.

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.