Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Burgemeester Veendam: ‘Stilste 4 mei’

Foto: Huisman Media

VEENDAM – Na het benoemen van alle plaatsen in de gemeente Veendam begint burgemeester Sipke Swierstra met een gedicht van Leo Vroman, namelijk ‘Vrede’, geschreven in 1957. De belangrijkste boodschap voor de inwoners was: Ondanks dat we niet samen zijn, is het stiller dan ooit op 4 mei.

Kom vanavond met verhalen
hoe de oorlog is verdwenen,
en herhaal ze honderd malen:
alle malen zal ik wenen.

                                                               Vrede – Leo Vroman, 1957

Juist in het jaar van 75 jaar vrijheid had iedereen het jaar anders voorgesteld. Inwoners van de gemeente hebben ideeën aangedragen om toch stil te staan bij de dodenherdenking. Swierstra vindt het fijn dat de inwoners zo betrokken zijn om toch te blijven herdenken aan de slachtoffers. ‘Er zijn nog maar weinig mensen die de verhalen  over de oorlog nog zelf kunnen vertellen en daarom zijn alle monumenten, dus ook in Veendam belangrijk, zodat de verhalen alsnog vertelt kunnen worden.’

Normaal gesproken zouden honderden Veendammers op de plek bij het monument bij de Grote Kerk in Veendam samen stil hebben gestaan bij de slachtoffers. In de Grote Kerk zou normaal gesproken worden geluisterd naar verhalen. Verhalen verteld door kinderen van de basisschool en jonge veteranen die laten zien en horen dat er in deze tijd nog steeds gevochten wordt voor de waarden van de westerse democratie.

‘Het voordeel van het enorme nadeel dat we niet samen kunnen zijn is dat we stil zijn. Misschien nog wel stiller dan normaal op 4 mei.’ In de gemeente Veendam stonden gisteren overal kaarsen als symbool voor de slachtoffers. De kaarsen staan ook symbool voor hoop, wat in deze tijd misschien wel meer nodig is dan anders.

Overdag zijn er verschillende kransen en bloemen gelegd door de burgemeester bij de verschillende monumenten in de gemeente Veendam.

 

 

Geplaatst door

Redacteur/Presentator/Columnist - Streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.