Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Loco-burgemeester Hamster: ‘Blijf verhalen vertellen’

STADSKANAAL – Bij het oorlogsmonument in Musselkanaal hield loco-burgemeester Johan Hamster een toespraak voor de inwoners van de gemeente Stadskanaal. Net als de burgemeester van Veendam begon ook Hamster de toespraak met het gedicht ‘Vrede’ van Leo Vroman. Verhalen doorgeven stond centraal in de toespraak van de loco-burgemeester 

Kom vanavond met verhalen
hoe de oorlog is verdwenen,
en herhaal ze honderd malen:
alle malen zal ik wenen.

Vrede – Leo Vroman, 1957

Hamster geeft aan dat verhalen belangrijk zijn voor iedereen. Ze vermaken niet alleen, maar kunnen ook onderwijzen. Al helemaal de verhalen over de tijden in oorlog. Ook geven zij herinneringen door. ‘De verhalen van de oorlog laten ons weten dat we nooit mogen vergeten en doen ons beseffen wat vrijheid betekend.’

‘Op 5 mei vieren we dat we in vrijheid mogen leven’, vertelt de loco-burgemeester ‘maar wel in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn deze vrijheid door te geven aan de komende generatie’s.’ Hamster gaf aan dat het enorm belangrijk is dat iedere generatie leert hoe belangrijk vrijheid is en wat dat heeft gekost om terug te winnen. De herinnering is het belangrijkste instrument daarvoor.

Hamster benadrukte dat de quarantaine van nu niks is vergeleken met het thuiszitten tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar dat het toch een klein inkijken geeft in wat onvrijheid betekenen kan. ‘In deze bijzondere tijd zijn we beperkter in onze bewegingsvrijheid. Die ervaring maakt ons nog bewuster dat we samen verantwoordelijkheid dragen voor het behouden en versterken van onze vrijheiden. Het gaat nu slechts om een tijdelijkheid is onze bewegingsvrijheid, maar stel dat het ook gaat om rechtvaardigheid, vrijheid van meningsuiting en van geloof…’

 

 

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.