Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Oppositie Stadskanaal: Eerst de feiten boven tafel

STADSKANAAL – Nadat wethouder Lian Veenstra en haar fractie van de SP uit de coalitie van de gemeente Stadskanaal zijn gestapt heeft de gemeente een verkenner aangesteld om te onderzoeken hoe er een ‘breder politiek draagvlak’ kan komen. Verkenner Bert Nederveen kwam alleen van een koude kermis thuis toen bekend werd dat de oppositie in de gemeenteraad niets voelde voor een gesprek. Fractievoorzitters Klaas Pals (D66) en Jur Mellies (Lokaal Betrokken) reageerden hierop in het RTV1 radioprogramma 1 op zaterdag met Rutger en Hielke.

Koud op ons dak

“De verkenner viel eigenlijk een beetje koud op ons dak” aldus Mellies. “We hadden wel iets gehoord van een verkenner maar dat kwam via de media.”

“Het is onzorgvuldig hoe er met de oppositie is omgegaan” vult Pals aan. “Eigenlijk is er ook niet zoveel aan de hand. De coalitie heeft nog gewoon een meerderheid. Ze moeten gewoon de moed hebben om besluiten te nemen, dan heb je een gezond bestuur.”

Voorwaarden

In de media kwam de afgelopen week flink wat kritiek los op de oppositie. Zo zei Klaas Remmerts, fractievoorzitter van het CDA, dat het door de keuze van de oppositie niet gemakkelijker wordt en fractievoorzitter Klopstra van de VVD zei dat hij gehoopt zou hebben dat de partijen hun verantwoordelijkheid zouden nemen. Hierover zijn Jur Mellies en Klaas Pals duidelijk; “Als je tekent moet je de voorwaarden kennen, en die zijn niet bekend. Eerst moeten de feiten boven tafel komen, dan kunnen wij onze verantwoordelijkheid pas nemen en kunnen we erover debatteren met elkaar.

Constructieve oppositie

Volgens D66 voorman Pals moet de coalitie van Stadskanaal zoeken naar een constructieve oppositie. “Ze denken veel te ouderwets. Alle oppositieleden zijn hele constructieve en meedenkende raadsleden, als ze die nou is uitdagen en dit feit ook uitdragen dan ben je eigenlijk helemaal geen coalitie nodig. Kijk niemand kan iets doen aan de financiële rampspoed die ons te wachten staat. De coalitie kan er geen miljoen bij lullen en de oppositie kan er geen miljoen af lullen.” alus Klaas Pals.

Met elkaar om tafel

Overigens meldden de fractievoorzitters van de twee oppositiepartijen wel dat ze binnenkort met de coalitie en oppositie om tafel gaan. “Uiteindelijk komt er ook wel een opening, daar ben ik van overtuigd.” aldus Jur Mellies. “Hoelang dat gaat duren dat durf ik niet te zeggen.”

 

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.