Direct naar de inhoud.

Cybercrime treft relatief veel Groningers

  • door:
  • op:
rechtenvrije foto

WESTERWOLDE – Ten opzichte van andere Nederlanders worden Groningers relatief vaak getroffen door een vorm van cybercrime. Per 10.000 inwoners zijn sinds januari dit jaar 3,7 cybermisdrijven geregistreerd bij de politie, terwijl dit landelijk op 2,7 incidenten ligt. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl, dat de meest recente politiecijfers over 2020 analyseerde.

Het aantal cybercrime-meldingen is in verband met de corona-uitbraak in de eerste vijf maanden van 2020 sterk toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. In heel Nederland is het aantal meldingen in mei zelfs hoger dan het aantal meldingen van woninginbraak. Ook in Groningen was dit het geval (68 cybercrime incidenten en 41 woninginbraken).

Inwoners Westerwolde en Oldambt vaakst slachtoffer

Van de provincie Groningen waren de inwoners van Westerwolde en Oldambt relatief het vaakst slachtoffer van cybercrime met respectievelijk 5 en 4,7 meldingen per 10.000 inwoners. In Westerwolde is bovendien de sterkste toename ten opzichte van een jaar eerder: begin 2019 werden er slechts 1,2 meldingen gedaan per 10.000 inwoners.

Van de provincie Groningen werden in Het Hogeland relatief gezien de minste cyberincidenten geregistreerd: 0,6 incidenten per 10.000 inwoners. Ook in Loppersum werden relatief weinig incidenten gemeld: 1,1 per 10.000 inwoners. Een afname in vergelijking tot 2019, toen er dezelfde periode nog 5,3 meldingen werden gedaan per 10.000 inwoners.

Het complete onderzoek, met cybercrime-statistieken per provincie en gemeente, alsmede analyses van enkele deskundigen, is hier te vinden.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal