Direct naar de inhoud.

Seinhuisje HS Groningen verhuist naar Stadskanaal

  • door:
  • op:
Bron: STAR

STADSKANAAL/GRONINGEN – Een bijna 100 jaar oud seinhuisje, dat op het Hoofdstation in Groningen staat, verhuist binnenkort naar het station van de STAR in Stadskanaal.

1929

Het huisje stamt vermoedelijk uit 1929 en werd in die tijd gebruikt als coördinatiepunt voor het veilig rangeren van de treinen op het opstelterrein. Het seinhuisje stond naast de bekende draaischijf waarmee treinen konden worden gekeerd. Tot halverwege de jaren 70 deed het huisje nog dienst.

Door de verbouwingen en de herstructurering op het Hoofdstation van Groningen moet het huisje wijken voor extra sporen.

STAR

De STAR wil het huisje graag overnemen van de Stadjers omdat er vroeger op de oude stations van Ter Apel, Ter Apelkanaal en Musselkanaal een soortgelijk huisje stond.

Het zal geen makkelijke klus worden want het huisje moet eerst helemaal afgebroken worden waarna het opnieuw kan worden opgebouwd op het station in Stadskanaal. Dit hele project wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van 9740 euro van het Prins Bernhard Cultuur Fonds.

De STAR laat weten blij te zijn met deze royale gift; Het is nog niet helemaal rond hoe we het huisje naar Stadskanaal kunnen verhuizen, maar met dit geld kunnen we het wel doen. Het huisje past ook heel goed bij ons’.

Moelijke tijden

De STAR heeft ondanks dit leuke project een moeilijke tijd achter de rug. Door de coronacrisis konden de eeuwenoude iconische stoomtreinen niet rijden. Inmiddels door de versoepelende regelingen rijden er weer treinen op het STAR treinspoor.

 

Bron: RTV Noord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-