Direct naar de inhoud.

Rutte: “Het virus is nog niet weg en is bezig met een opmars”

  • door:
  • op:

REGIO – De persconferentie van vandaag verliep in het begin al iets anders dan normaal. Premier Rutte en minister de Jonge kwamen niet via de iconische deur maar via de achterkant de persruimte binnen. Eenmaal achter de desk begon Rutte met een steunbetuiging aan de slachtoffers van de explosie in Beiroet.

Maar toen kwam hij tot het onderwerp waarvoor de persconferentie werd belegd. De groei van het aantal corona besmettingen de afgelopen periode. “Een tweede lockdown willen we niet, en zal er ook nog niet komen. Maar daar moet wel wat voor gebeuren.” aldus de premier.

Zorgwekkend

Rutte zei het zorgwekkend te vinden dat de 1,5 meter regel steeds minder nageleefd wordt de laatste tijd. “We zien in de cijfers dat er steeds meer besmettingen ontstaan doordat de regels niet goed nageleefd worden.” Daarna richtte Rutte zich tot de jongeren; hij riep hen op om zich aan de regels te houden. “Jongeren die de regels niet hebben nageleefd wil ik vragen om niet bij kwetsbare groepen in de buurt te komen.” aldus Rutte.

Burgemeesters

De burgemeesters in Nederland krijgen een nieuwe taak op hun schouders. Zei kunnen nu bepaalde maatregelen op regionaal vlak instellen. Zoals o.a. het inperken van de openingstijden van horecagelegenheden en het verbieden van toeschouwers bij sportevenementen. Deze maatregelen zullen dan alleen regionaal gelden maar mocht dit nodig zijn, bijvoorbeeld als het groeiende aantal besmettingen niet stopt, worden deze ook landelijk ingesteld.

Landelijk

Ook zijn er enkele landelijke maatregelen. Zo wordt het verplicht om je gegevens te registreren bij horecabezoek en gaan bedrijven bij besmettingen maximaal twee weken dicht. Ook musea en pretparken gaan maximaal veertien dagen dicht als er meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden.

Introductieweken in het onderwijs zullen zoveel mogelijk online gegeven worden, dit betekent ook dat ontgroeningen in het hoger onderwijs per direct verboden zijn. Ook bij andere activiteiten binnen de introductieweken zal alcohol verboden zijn.

Mensen die afreizen naar landen waar code oranje geldt zullen bij terugkomst gecontroleerd worden of ze wel of niet in quarantaine gaan.

Vulkaan

“Met alle maatregelen van de wereld halen we niks uit als we zelf op de vulkaan blijven dansen” aldus minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. “We hebben allemaal de discipline op te brengen om ons aan de regels te houden. Al is het omdat mensen met een beperking, perken noodgedwongen zelf hun vrijheden in, omdat anderen juist teveel vrijheid nemen.”

Op deze manier wilde ook de Jonge mensen oproepen om zich toch echt aan de maatregelen te houden.

App

Minister de Jonge meldde ook dat er de laatste tijd een proef is gedaan met een corona app in Drenthe en Twente. Deze app wil hij op 1 september landelijk lanceren. In deze app zal o.a. melden of je in de buurt bent geweest van iemand die positief is getest op corona.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-