Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

22-jarige Nieuw-Buiner opgepakt in cyberonderzoek

NIEUW-BUINEN – De politie heeft afgelopen dinsdag een 22-jarige inwoner van Nieuw-Buinen opgepakt in een lopend onderzoek naar cybercrime. Volgens de politie zijn er onder meer merkkleding, telefoons, computers, grote contante geldbedragen en dure vervoersmiddelen in beslag genomen.

Naast deze man is er dinsdag ook een 33-jarige verdachte uit Helmond aangehouden. Ook zijn huis is door de politie doorzocht. Er zaten al meerdere verdachten uit andere delen van het land vast.

Cybercriminelen

De 22-jarige Nieuw-Buiner wordt er van verdacht deel uit te maken van een grote groep cybercriminelen. Ruim 200, vooral oudere, mensen zijn slachtoffer geworden van deze groep. Mensen die zich voordeden als bankmedewerkers adviseerden aan de slachtoffers om geld over te maken op een ‘veilige’ rekening, omdat er bijvoorbeeld een hack dreigde.

Om deze mensen vervolgens te ‘helpen’ het geld zo snel mogelijk veilig te stellen keken de cybercriminelen in sommige gevallen met de slachtoffers mee via een ondersteuningsprogramma. Maar in werkelijkheid werd het geld weggesluisd naar rekeningen van zogenoemde ‘geldezels’ of ‘katvangers’. De slachtoffers zijn bij elkaar ruim 4 miljoen euro kwijt.

Veendam

In mei en juni van dit jaar werden er al drie verdachten in hetzelfde onderzoek aangehouden in Veendam. Ook werden er nog verdachten in Amsterdam, Hilversum en Amersfoort gearresteerd. Allen zitten nog steeds vast op verdenking van oplichting, computervredebreuk en witwassen. Bij deze arrestaties zijn ook grote geldbedragen, dure auto’s en andere spullen in beslag genomen.

De politie sluit niet uit dat meer mensen worden aangehouden in deze zaak.

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.