Direct naar de inhoud.

Rups vreet Buxushaag kaal

  • door:
  • op:
Rups actief in de wijk Maarsveld Stadskanaal

REGIO – Je ziet het momenteel overal, kale heggen en struiken in de tuinen. Grote kans dat dit het werk is van de rups van de buxusmot. De rupsen van deze motten eten aan de bladeren van je haag . Wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen kan de buxushaag zelfs afsterven.

Buxusmot

Je herkent de buxusmot aan zijn witte vleugels met een bruine rand en een bruine kop. Een volwassen mot is ongeveer 4 centimeter groot. De buxusmot is actief tot en met oktober en is vooral nu te zien. Buxusmotten leggen eitjes in je buxus maar vreten niet aan de bladeren, dit is dus het werk van de rupsen.

Buxusrups 

Naarmate de rups zich ontwikkelt, verandert hij van uiterlijk. Jonge rupsen hebben een gele kleur. De rupsen worden later groener met bruine of zwarte strepen en stippen. Je kunt de aanwezigheid van de buxusrups ook herkennen aan spinsels die ze achterlaten op je haag.

Kale buxushaag

Bestrijding

Houd rekening bij het ontsteken van tuinverlichting. Daar komt de mot op af. De vrouwtjes leggen liefst 800 eitjes in de 8 dagen dat de mot leeft. Ze leggen de eitjes aan de onderkant van buxusbladeren. Het is dus belangrijk dat je zowel de buxusrups als de buxusmot aanpakt.

Zorg dat je alle rupsen in de buxushaag bestrijdt. Staan er in jouw straat meerdere buxushagen? Dan is het belangrijk dat ook deze worden aangepakt.

 

De mot
De rups

Als mot/vlinder



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal