Direct naar de inhoud.

Veiligheid boven alles bij zoutwinning in Aa en Hunze

Gemeentehuis AA en Hunze in Gieten – (F: Google Streetview)

GIETEN – De gemeenteraad van Aa en Hunze heeft unaniem ingestemd met de aanvullingen op de zienswijze op het ontwerp-instemmingsbesluit van de minister van Economische Zaken en Klimaat. De minister wil Nedmag BV de mogelijkheid geven om tot eind 2045 maximaal 3,7 miljoen ton magnesiumzout te winnen.

Het ontwerp-instemmingsbesluit lag van 11 juni tot en met 24 juli ter inzage. Binnen deze termijn konden zienswijzen worden ingediend. Daarvan maakte het college van burgemeester en wethouders al gebruik door voor de zomervakantie een zienswijze in te dienen. Onder druk van de gemeente werd daarbij met de minister afgesproken dat er na de zomervakantie een aanvulling op de zienswijze ingediend kon worden. Het college vond het van het grootste belang dat er genoeg tijd zou zijn om inwoners te horen en de gemeenteraad de gelegenheid te geven om zich ook over het instemmingsbesluit uit te spreken.

Zoutwinning door NedMag
Nedmag wint sinds 1972 magnesiumzout in de gemeente Veendam. Een deel van het grondgebied van gemeente Aa en Hunze valt echter binnen het effectgebied. De voltallige gemeenteraad wil geen verdere zoutwinning en schaart zich daarmee unaniem achter de opstelling van het college van burgemeester en wethouders richting minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat dat zoutwinbedrijf Nedmag de zoutwinning moet afbouwen.

Zienswijze
De zienswijze is op een aantal punten aangevuld. Zo dringt de gemeente er bij de minister op aan dat er vijfjaarlijkse herijkingsmomenten ingepland worden, waardoor de minister elke vijf jaar de zoutwinning onder de loep moet nemen. Ook wil de gemeente dat de minister de verantwoordelijkheid neemt voor het waarborgen van toekomstige extra kosten voor de waterhuishouding in het gebied. Daarover wil de minister nu niets in de Mijnbouwwet opnemen.

Het college vraagt om continue aandacht voor eerlijke en duidelijke schadeafhandeling die recht doet aan de zorgen en risico’s in een gebied met gas- en zoutwinning, de zogenoemde gestapelde mijnbouw. De gemeente wil een oplossing zoals in Groningen met een duidelijk loket en omgekeerde bewijslast. Alle inwoners uit het effectgebied van gas- en zoutwinning moeten ingang krijgen via het Instituut Mijnbouwschade Groningen.

Naast de inwoners
Burgemeester Hiemstra benadrukte ook tijdens de raadsvergadering dat de veiligheid van inwoners boven alles staat. Vanuit dat belang is de zienswijze geschreven. De gemeenteraad en het college scharen zich voltallig naast de inwoners. Het opstellen van de zienswijze en de aanvullingen daarop heeft plaatsgevonden in afstemming met onder andere de klankbordgroep met daarin vertegenwoordigers uit de dorpen. De zienswijze wordt nu door het college verstuurd naar minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Raadsvergadering terugkijken
De raadsvergadering was donderdagavond 27 augustus live te volgen via de website van de gemeente. Heeft u dit gemist en wilt u het graag terugkijken? Dat kan op: www.aaenhunze.nl/gemeenteraad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-