Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

‘Verloren’ gedenksteen overhandigd aan Historische Vereniging

Burgemeester Jan Seton en mevrouw Fenny van der Vlag-Pak met de gedenksteen van dokter Boeke.

EXLOO – Burgemeester Jan Seton en wethouder Albert Trip overhandigden dinsdag 22 september de gedenksteen ter nagedachtenis aan dokter Boeke aan de Stichting Historische Vereniging Valthermond. De steen hing jarenlang aan de gevel van het oude Brughuus, maar verdween bij de verbouwing in 2010. Bij toeval dook de gedenksteen onlangs weer op in het gemeentehuis in Exloo.

Burgemeester Jan Seton: “Dokter Boeke was bij oud-Valthermonders een bekende en zeer gerespecteerde man. Hij bood zeker drie Joodse vrouwen en hun kinderen onderdak tijdens de oorlog en regelde zelfs een ‘moeder’ voor een Joodse baby. Wij vinden het een mooie gedachte dat de gedenksteen van dokter Boeke nu opnieuw een plek krijgt in Valthermond. In het Vervenershuis, waar veel te vinden is over de geschiedenis van Valthermond is de steen dan ook zeker op de juiste plaats.”

Fotocollage oorlogsslachtoffers ’40-‘45
De Historische Vereniging greep de overhandiging van de gedenksteen aan om ook de nieuwe fotocollage met oorlogsslachtoffers uit de oorlog ’40-’45 onder de aandacht te brengen. In Valthermond kwamen in de oorlogsjaren 21 mensen om het leven: Joden, maar ook mensen van niet-Joodse komaf. Op de collage in het Vervenershuis zien bezoekers foto’s van de slachtoffers met naam en beschrijving. Wethouder Albert Trip: “Wij hebben dit jaar helaas veel festiviteiten in het kader van 75 jaar bevrijding moeten schrappen vanwege corona. Dat we nu toch nog stil kunnen staan bij deze fotocollage van oorlogsslachtoffers uit Valthermond, maakt het weer een beetje goed.”

De zeer actieve Historische Vereniging blikte ook alvast vooruit op de nieuwe fietsroute van 18 km lang die in het voorjaar van 2021 officieel in gebruik wordt genomen door het college van Borger-Odoorn. Vooruitlopend op dit moment wierpen burgemeester en wethouder alvast een blik op het informatiebord over de Valtherveenbrug vlakbij het Vervenershuis.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.