Direct naar de inhoud.

Onderzoek generatiearmoede Veenkoloniën verlengd

  • door:
  • op:
Najaar in de Veenkoloniën – (F: B.J. Brinkman/RTV1)

STADSKANAAL/BORGER/VEENDAM – Provincie Groningen en provincie Drenthe verlengen de financiering van het onderzoek naar generatiearmoede in de Veenkoloniën met twee jaar. Door het onderzoek van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen is er meer aandacht voor sociale en familiale aspecten in preventie van generatiearmoede en ondersteuning van families. De komende twee jaar ligt de nadruk van het onderzoek op de samenhang tussen het huidige beleid en verschillende aanpakken om mensen uit armoede te helpen.

De eerste fase van het onderzoek, dat is gestart in 2017, heeft inzicht gegeven in hoe families armoede ervaren en hoe financiële armoede ontstaat en blijft bestaan in families. Ook is er nu meer inzicht in hoe gezinnen zelf proberen uit armoede te komen. Deze inzichten hebben bijgedragen aan gerichte acties op generatiearmoede in verschillende gemeenten in de Veenkoloniën. Het zorgt voor beleid dat zich ook steeds meer richt op het aanpakken van langdurige armoede, naast praktische dienstverlening bij schulden en problemen met inkomen. Sociale en familiaire aspecten worden steeds meer meegenomen in preventie van generatiearmoede en ondersteuning van families.

Verbeteren van beleid en interventies

In deze tweede fase richten de onderzoekers zich vooral op het verbeteren van de effectiviteit van de interventies die worden gepleegd, door rekening te houden met de diversiteit van families die in armoede leven. Er wordt onderzocht hoe burgerinitiatieven kunnen worden ingezet om meer mensen in armoede op te sporen en in beeld te brengen bij betrokken instanties en er zijn initiatieven om mensen uit verschillende leefwerelden samen om tafel te krijgen en te spreken over dit onderwerp.

Ook wordt de samenhang onderzocht tussen huidige beleids- en interventiestrategieën van verschillende partijen in de Veenkoloniën. De onderzoekers werken nauw samen met de Alliantie van Kracht. In dit samenwerkingsverband werken organisaties op het gebied van welzijn, zorg, werk en wonen én lokale en regionale overheden samen om generatiearmoede te bestrijden.

Steun van provincies

De provincies omarmen de tweede fase van dit onderzoek. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken: “De verwachting is dat de bevindingen en resultaten van dit onderzoek een belangrijke bijdrage leveren aan de inzet van succesvolle interventies om overerfbare armoede te doorbreken. Want voor ons is heel belangrijk dat iedereen écht mee kan doen aan de samenleving!”

Generatiearmoede

Families die al generaties lang arm zijn doen minder mee in de maatschappij. Ze hebben minder vaak een baan, doen minder vaak aan vrijwilligerswerk en zijn meer geïsoleerd. Dit heeft negatieve effecten op de gezondheid en het welbevinden van gezinsleden en hun directe omgeving. Generatiearmoede zorgt daarmee niet alleen voor minder mogelijkheden en kansen, maar vergroot ook de afstand tussen groepen in de samenleving.

2 reacties op “Onderzoek generatiearmoede Veenkoloniën verlengd”

  1. Dit is toch weer van een schandalige brutaliteit en minachting waarbij de arrogantie van de bedenkers van dit onderzoek werkelijk alle perken te buiten gaat. Ga zorgen voor werkgelegenheid. De belangrijkste oorzaak van armoede in de Veenkoloniën heeft te maken met het totale falen van de volksvertegenwoordigers die hun burgers laten zakken als een baksteen. Ze zijn nog te lui om voor de duvel te dansen. Toen de grote bedrijven zoals Philips de poorten sloot hebben ze niets gedaan om ander werk naar de regio te halen. Schandalig dat er nu een studie komt die ook nog eens handenvol geld kost en de mensen stigmatiseert alsof ze zelf de oorzaak zijn van hun ellende.

  2. Er is miljarden beschikbaar voor grote commerciële bedrijven dus geld zat.De overheid laat die arme mensen in de steek en doet niets om ze meer kansen te geven.Kinderen van families die in armoede leven kunnen géén lid worden van een sportclub gaan niet naar een zwembad in de hete zomers want er is géén geld. Het schaamtegevoel en de vernedering om de hand op te houden doen de rest en zo blijven die mensen onder de radar en ontwikkelen zich niet.We moeten snel terug naar een sociaal beleid waarbij iedereen meedoet. De bestuurders doen onderzoek naar iets waarvan ze al van tevoren weten wat de oorzaak is. Zorg maar voor voldoende werkgelegenheid en gratis opleiding zonder studieschuld dan kunnen veel meer kinderen een studie oppakken. De vaste lasten zijn ook veel te hoog waardoor de mensen die van een uitkering moeten leven niet meer rond kunnen komen. De sociale woningbouw die vroeger in  Stadskanaal door Philips werd gestimuleerd waardoor er betaalbare huurwoningen werden gebouwd en door de woningstichting werd beheerd zijn nu in handen gevallen van speculanten die de huurders op kosten jagen. Deze huisjesmelkers moeten direct onteigent worden zodat de huren weer omlaag kunnen.  Enz enz. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-