Direct naar de inhoud.

Sinterklaasintochten in gehele provincie Groningen afgelast

  • door:
  • op:
Aankomst van Sinterklaas in 2019

REGIO – Alle intochten in de provincie Groningen worden dit jaar afgelast, dat hebben de burgemeesters van de 12 Groninger gemeenten afgesproken. De reden voor de afgelasting is de coronapandemie. ‘Iedereen snapt dat intochten in de traditionele vorm geen doorgang kunnen vinden’, zegt woordvoerder Hans Coenraads van de Veiligheidsregio. ‘Dat lijkt me, gezien de huidige situatie, ook vrij logisch.’

Regio

Dit betekent dat ook in onze regio (gemeenten Stadskanaal, Veendam etc.) de intochten geen doorgang kunnen vinden. Veendam gaf een aantal weken geleden al aan geen intocht te zullen organiseren.

‘Zelfs als het daar met inachtneming van de regels zou kunnen, kan de intocht niet doorgaan’, zegt Coenraads.

De veiligheidsregio geeft als reden het zogenoemde ‘waterbedeffect’. Een intocht zou het risico kunnen opleveren dat veel mensen buiten de dorpen ook naar de intocht komen.

Binnen de gemeenten wordt momenteel nog wel overlegd over wat er nog wel allemaal door kan gaan tijdens het Sinterklaasfeest.  ‘Er wordt nagedacht over de vraag wat voor alternatieven er zijn. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de Sint op 5 december wel gewoon zijn pakjes kan bezorgen.’ aldus Coenraads.

Scholen mogen zelf beslissen op welke manier ze dit jaar het feest vieren.

Drenthe

Of er dit jaar in de provincie Drenthe wel sinterklaasintochten worden gehouden is nog niet bekend. De Veiligheidsregio Drenthe riep in september de organisatoren alleen nog maar op om geen grote intochten te organiseren.

11 november

Tijdens het Sint Maarten feest op 11 november kunnen kinderen nog wel gewoon langs de deuren gaan. De bedoeling is dat kinderen afstand houden van de mensen bij wie ze aanbellen: ze kunnen bijvoorbeeld een tas bij de deur neerzetten en dan een paar stappen achteruit doen. Zo blijft de anderhalve meter afstand gewaarborgd.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal