Direct naar de inhoud.

Droge ogen en hoofdpijn: slecht binnenklimaat in gebouwen Borger-Odoorn

F: RTV Drenthe

BORGER-ODOORN – Een raam open in de winter omdat het veel te warm is. Of juist een straalkachel aan omdat de temperatuur maar niet wil stijgen. Veel gebouwen in de gemeente Borger-Odoorn hebben last van klimaatproblemen. Voor de gemeenteraad is het een doorn in het oog. “We zien vaak dat er bij het ontwerp van gebouwen geen rekening is gehouden met het klimaatsysteem en dat zorgt voor de nodige problemen”, aldus raadslid Daan Hooiveld van Gemeentebelangen. Om aandacht te vragen voor het probleem diende zijn partij een motie in en die wordt door de voltallige raad gesteund.

MFA Borger

Eén van de gebouwen waar het probleem speelt, is MFA Het Hunzehuys in Borger. Dat gebouw werd zes jaar geleden opgeleverd en sindsdien klagen gebruikers over het binnenklimaat. De problemen worden overal in het gebouw ervaren: van de bibliotheek tot de jeugdsoos en de scholen die zijn gehuisvest in het pand.

“Mijn oudste kind komt regelmatig thuis met hoofdpijn”, vertelt Laura Hoving. Als ouder zit ze in de MR van de Montessorischool. Hoving maakt zich zorgen over de klimaatproblemen in de school van haar kinderen. “Als ouder ga je er vanuit dat je kind naar een veilige en gezonde omgeving brengt. Als dan blijkt dat in het pand waarin de school gehuisvest is een aantal dingen niet correct gaan, dan vind ik dat wel een kwalijke zaak”, aldus Hoving.

Lefier

Het onderhoud van Het Hunzehuys is in handen van woningcorporatie Lefier. Het bedrijf geeft aan dat de klachten bekend zijn en dat er wordt gezocht naar een oplossing. Zo liet Lefier in 2019 onderzoek doen naar het klimaatsysteem in het gebouw. Op basis van de uitkomsten van dat onderzoek werden er al meerdere maatregelen genomen, zoals het vervangen van filters en het reinigen van het ventilatiesysteem. Maar omdat het gebouw wordt gebruikt door meer mensen dan aanvankelijk gedacht, zijn mogelijk extra aanpassingen nodig. “Binnenkort gaan we daarover in gesprek”, aldus een woordvoerder van Lefier.

 

 

Bron: RTV Drenthe

Eén reactie op “Droge ogen en hoofdpijn: slecht binnenklimaat in gebouwen Borger-Odoorn”

  1. Quote: “We zien vaak dat er bij het ontwerp van gebouwen geen rekening is gehouden met het klimaatsysteem”

    Het klimaatsysteem maar ook noodverlichting zijn en blijven de sluitposten aan de tekentafel.
    (aanbesteding) Bezuinigen waar het kan/mag. Niets bijzonders dus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-