Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Stookalert in Groningen en Drenthe: ‘Laat je houtvuur uit’

.

REGIO – In zowel de provincie Groningen als Drenthe geldt vanaf vandaag een stookalert. Omdat er nauwelijks wind is, blijft de rook van houtvuren enorm hangen. Omdat de luchtkwaliteit hier slechter van wordt raadt het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu daarom aan geen hout te stoken.

Denk aan elkaar

“Niet stoken kan overlast en verergering van gezondheidsklachten voorkómen. Denk aan elkaar”, aldus het RIVM. Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij. Rook is volgens het RIVM sowieso ongezond, ‘maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen’.

Het RIVM en het KNMI hebben dagelijks contact over de weersverwachting. Als het weer ongunstig is of de luchtkwaliteit slecht, kan er een stookalert worden afgegeven.

Stookalert

Het stookalert werd vorig jaar geïntroduceerd, het RIVM is zeer tevreden over het gebruik van het alert. Ook deze wintermaanden wordt de waarschuwingsdienst van het RIVM opnieuw onder de aandacht gebracht om te voorkomen dat mensen hout gaan stoken bij windstil en vochtig weer.

Ronald Kooren van het RIVM zegt tegen De Telegraaf dat er in Overijssel in de afgelopen twaalf maanden drie stookalerts waren. In Friesland ging het om twee waarschuwingen. En in Zeeland, Gelderland, Limburg, Drenthe en Flevoland bleef het bij één alert. Verder werd tijdens Oud en Nieuw een landelijk alert afgegeven vanwege de hoge fijnstofconcentraties door vuurwerk.

“Gemeenten en provincies deelden de alerts uitgebreid via hun sociale media-kanalen”, zegt Ronald Kooren van het RIVM tegen de krant. Ook hebben 15.000 Nederlanders zich aangemeld om via hun mobiel of per mail een seintje te krijgen over het stookadvies. “Een prima score voor zo’n eerste jaar, die aangeeft dat er een duidelijke behoefte is. Maar nu het waarschuwingssysteem technisch vlekkeloos verloopt, willen we het stookalert graag nogmaals onder de aandacht brengen.”

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.