Direct naar de inhoud.

Aantreden nieuwe burgemeester vertraagd door vakantie Koning

  • door:
  • op:

STADSKANAAL – Het is nog onduidelijk wanneer de nieuwe burgemeester van Stadskanaal, Klaas Sloots, kan aantreden. Dit heeft waarnemend burgemeester van Stadskanaal, Yvonne van Mastrigt, bekend gemaakt tijdens een de algemene bestuursvergadering van de Veiligheidsregio Groningen. Volgens van Mastrigt hangt dat af van de vakantie van Koning Willem Alexander.

Lachen

Koen Schuiling vulde de woorden van van Mastrigt aan met een uitleg: ‘Er moet nog een koninklijk besluit komen over de voordracht en het moet nog langs de ministeriële burelen. Is bij benadering bekend hoe dat nu verder gaat?’

‘Nog niet helemaal’ antwoord van Mastrigt hierop. ‘Het hangt een beetje af hoe de vakantie van de koning uitvalt’, aldus de waarnemend burgemeester. Deze woorden werden binnen de bestuursvergadering ontvangen met gelach. ‘Iedereen begint nu te lachen, ik weet ook niet waarom’, aldus van Mastrigt.

Procedure

De procedure van een burgemeestersbenoeming is als volgt. Nadat kandidaten hebben gesolliciteerd, gaat een vertrouwenscommissie, meestal bestaand uit de fractievoorzitters van alle partijen in de gemeenteraad, in gesprek met een aantal kandidaten. Daaruit worden twee geselecteerd, waarbij het vaak zo is dat de commissie aan één de voorkeur geeft. De gemeenteraad gaat daarna met deze kandidaat naar het ministerie van Binnenlandse Zaken, die in praktisch alle gevallen de aanbevelingen overneemt. Daarna ondertekent koning Willem-Alexander het besluit.

Kroonbenoemd

Omdat Klaas Sloots een kroonbenoemde burgemeester zal worden moet dus niet alleen het ministerie een klap erop geven maar moet ook Koning Willem Alexander een handtekening zetten. Mogelijkerwijs valt dit dus samen met de vakantie van de Koning.

‘En met wie de koning op vakantie gaat, bemoei ik me niet mee. Hij moet in ieder geval terug zijn. De installatie zal in de tweede helft van januari plaatsvinden, dat zal zo rond de 20e of 25e zijn. We gaan het zien wanneer de goede man terug is van vakantie.’

 

Bron: RTV Noord

Eén reactie op “Aantreden nieuwe burgemeester vertraagd door vakantie Koning”

  1. Gaat ie alweer op vakantie?? En dan word ie naar 2 dgn weer terug gefloten, laat ie zijn kinderen weer achter, komt er weer een hoop commentaar, moet ie weer een video inspreken en acteerlessen nemen. Wanneer houd ie zich een keer aan het dringend advies NIET op vakantie te gaan als het NIET nodig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-