Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Markante oud-commissaris Jan Blaauw uit Nieuw Buinen overleden

Bron: Videostill RTV Rijnmond

NIEUW-BUINEN – De voormalige hoofdcommissaris van de politie Rotterdam, Jan Blaauw, is gisteren op 92-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Berkel en Rodenrijs. Dit laat de politie Rotterdam weten. Blaauw werd geboren op 2 april 1928 in Nieuw Buinen als vijfde in een gezin van tien kinderen.

Rijkspolitie

Blaauw groeide op in Nieuw-Buinen en meldde zich in 1949 aan bij de politie. Hij had een voorkeur voor de Rijkspolitie maar werd in maart 1950 als aspirant aangesteld bij de gemeentepolitie Rotterdam. Hiermee trad hij in de voetsporen van zijn vader die eveneens politieman was. Jan Blaauw zou het politie-uniform voor maar liefst veertig jaar dragen.

Straatagent tot hoofdcommissaris

In 1955 haalde Blaauw zijn inspecteursdiploma. Maar daar stopte zijn ambities niet. Eerst werkte hij op verscheidene politiebureaus in Rotterdam en wist het zo van straatagent te schoppen tot hoofdcommissaris. Blaauw werd door velen in die tijd gezien als het gezicht van de nationale politie en in het bijzonder in de havenstad Rotterdam.

Blaauw stond bekend als een man van de harde lijn. Ooit pleitte hij voor het opsluiten van voetbalvandalen in een werkkamp. Na de kritiek die deze term uitlokte stelde hij voor het dan maar een “inspannings- en opvangcentrum voor stenenverplaatsende voetbalsupporters” te noemen.

Schrijver

Na zijn pensionering in 1988 schreef de oud-politieman boeken over het recherchewerk, onder meer over de Puttense moordzaak en de strijd tegen drugshandelaren. Hij schreef maar liefst 16 boeken over opsporing en misdaad. Ook zocht hij regelmatig de publiciteit op om in zijn ogen slecht recherchewerk aan de kaak te stellen.

Vier generaties

Begin dit jaar werd zijn kleinzoon beëdigd bij de politie. Daarmee is hij de vierde generatie Blaauw die bij de politie werkzaam is. “Of hij het ooit tot hoofdcommissaris zal schoppen, zal de tijd ons leren. Ik ervaar het als een voorrecht dat ik dit in ieder geval vandaag nog mocht meemaken”, zei Blaauw destijds.

“Of hij het ooit tot hoofdcommissaris zal schoppen, zal de tijd ons leren. Ik ervaar het als een voorrecht dat ik dit in ieder geval vandaag nog mocht meemaken”

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.