Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Kogel door de kerk: Avondklok vanaf zaterdag 21:00 uur

Archieffoto ter illustratie

DEN-HAAG/REGIO – De Tweede Kamer heeft donderdagavond, na een urenlang debat, ingestemd met een avondklok. De maatregel gaat echter niet om 20:30 maar om 21:00 uur in. Een motie over de verschuiving is ondertekend door de regeringspartijen D66, VVD, CDA en ChristenUnie en de oppositiepartijen SP en 50Plus, een ruime meerderheid in de Kamer. “Een later tijdstip kan voor veel gezinnen, kinderen, studenten en werkenden een groot verschil maken”, zo staat in de motie.

Het kabinet is het eens met de aanpassing, zo heeft demissionair minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie laten weten.

Dit betekent dat de avondklok vanaf zaterdag 21:00 uur ingaat, zo meldt de NOS. Iedereen (enkele uitzonderingen zoals werk en hond uitlaten daar gelaten) zal dan ’s nachts binnen moeten blijven tot 04:30 uur ’s ochtends.

Debat

Het Kamerdebat over de coronamaatregelen heeft zich vandaag de hele dag toegespitst op de avondklok. Onder meer de PVV, Forum voor Democratie en Denk zijn er fel tegen. Zij vinden de maatregel draconisch en buiten proportie. Rutte benadrukte juist dat de avondklok nu moet worden ingevoerd, omdat het kabinet niet achteraf de conclusie wil trekken dat het te laat heeft ingegrepen. De maatregel wordt vooral genomen vanwege zorgen over de Britse variant van het coronavirus.

Regeringspartij D66 was aanvankelijk tegen de avondklok, maar legt zich er nu dus bij neer. ,,Na veel wikken en wegen heeft D66 besloten het kabinetsvoornemen voor de instelling van een avondklok te steunen, maar dan wel met een later tijdstip van aanvang. Een latere avondklok maakt een verschil voor kinderen en jongeren om nog net wél naar de sporttraining te kunnen. Voor volwassenen om na het werken nog net wél boodschappen te kunnen doen. En voor ouders om na een volle dag thuiswerken en thuisonderwijs nog net wél dat ommetje te kunnen maken.” zo laat D66 Fractievoorzitter Jetten weten op social media.

 

Lees ook:

Van vliegverbod tot avondklok: alle maatregelen op een rij

 

Bron: NOS

 

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.