Direct naar de inhoud.

Jan Nieboer op kieslijst partij ‘Oprecht’

  • door:
  • op:
Jan Nieboer vecht tegen de windmolens (F: BJ Brinkman – RTV1)

BORGER- Anti-windmolenactivist Jan Nieboer doet een gooi naar een zetel in de Tweede Kamer. Hij staat op de lijst van de nieuwe partij Oprecht. Nieboer uit Tweede Exloërmond werd door Oprecht gevraagd om op de verkiezingslijst te staan. ‘Problemen waar wij tegenaan lopen, kennen zij uit het hele land. Dus heb ik ‘ja’ gezegd’, zegt Nieboer.

Strijd tegen windmolens

Nieboer is bekend door zijn jarenlange strijd tegen de komst van windmolenparken in de Veenkoloniën en langs de N33 bij Meeden en Veendam. Ondanks protesten en meerdere rechtszaken zijn beide parken inmiddels toch aangelegd. Bij RTV Noord zegt Nieboer: ‘Het hele regionale energie strategieverhaal is zonder de burgers en provincies uitgerold. Wij willen dit anders aanpakken. Wij zeggen: burger, wat vindt u?

Rechts van het midden
Nieboer wil niet alleen tegen de komst van windmolens vechten in de Tweede Kamer. ‘Ik wil me inzetten voor duurzaamheidsvormen die passen in de Nederlandse omgeving’, zegt hij. Oprecht is volgens Nieboer rechts van het midden, met een sociale insteek. ‘Maar we zijn niet een socialistische partij.’ De partij wil dat de politiek anders met de burger omgaat. ‘Wij ervaren nu dat volksvertegenwoordigers zichzelf vertegenwoordigen en niet het volk.’ Volgens Nieboer is de landelijke politiek ook teveel gericht op Den Haag.

De nieuwe partij wil ook stevig inzetten op het verminderen van immigratie, die zou een te grote druk zetten op het sociaal domein en de woningmarkt. Andere partijpunten zijn meer politie, strengere straffen meer geld voor het leger, beter openbaar vervoer en een spaarstimulans. Het hele partijprogramma kun je lezen op: Oprecht.nu

Of Oprecht mag meedoen aan de verkiezingen, is niet zeker. Dat kan alleen als in elke regio dertig mensen een ondersteuningsverklaringen tekenen. ‘We zitten in Groningen op twee derde. In Drenthe nog iets meer’, vertelt Nieboer. ‘Het kan tot en met zondag. Ik heb goede hoop dat het lukt.’ In totaal proberen ruim tachtig partijen mee te doen aan de verkiezingen.

Jan Nieboer staat op de zesde plaats op de lijst van de nieuwe partij.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal