Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Pikante overstap in gemeente Borger-Odoorn: ‘Geen vooropgezet plan

Hij verruilt het rode jasje voor een groen jasje
F: PvdA Borger-Odoorn

EXLOO – Metze Geertsma werd drie weken geleden benoemd als raadslid voor de Partij van de Arbeid (PvdA) in de gemeente Borger-Odoorn, maar heeft via Whatsapp aan zijn partij laten weten de overstap naar GroenLinks te maken en zijn zetel gaat met die overstap mee in de aktetas. Daarmee komt GroenLinks op twee zetels en krimpt de PvdA van drie naar twee. De reden? “De PvdA en ik zijn vervreemd van elkaar. Ik merk dat mijn politieke idealen meer in lijn zijn met GroenLinks”, verklaart Geertsma.

Dat de overstap drie weken na zijn benoeming als raadslid volgt, berust op puur toeval: “Dat is geen vooropgezet plan geweest. In de loop der jaren heb ik veel gesprekken met Pieter de Groot (fractievoorzitter van GroenLinks red.) gevoerd. We hebben elkaar gevonden. De keuze bestaat dan uit los van elkaar blijven opereren of toch de samenwerking aangaan. Op een grote samenwerking tussen de partijen wachten, is voor mij geen optie meer. Daarom dus deze overstap.”

Geertsma was al vijftig jaar lid van de PvdA en dus doet de overstap hem pijn: “Natuurlijk heb ik deze keuze gemaakt met pijn in het hart. Ik heb er heel lang en diep over nagedacht. Zoiets gaat niet over één nacht ijs.” Hij kijkt uit naar de samenwerking met zijn nieuwe partij: “Pieter en ik gaan er een mooi feest van maken.”

‘Knap waardeloos’

Voor PvdA-fractievoorzitter Henk Zwiep kwam de mededeling van Geertsema als donderslag bij heldere hemel. “Donderdag ontving ik van hem een appje waarin hij zijn overstap bekendmaakte. Ik heb hem meteen gebeld, maar zijn besluit stond vast. De deur zat dicht en de sleutel was weggegooid.” Over de motivatie tast Zwiep vooralsnog volledig in het duister. “Hij wou het niet over de telefoon toelichten. Dat wil hij nog doen in een persoonlijk gesprek.”

Volgens Zwiep is er geen sprake geweest van ruzie of onenigheid over de partijlijn: “Daarom was ik ook volledig verrast.” Toch beschouwt hij de hele gang van zaken als ‘knap waardeloos.’ Volgens de sociaaldemocratische voorman was het wel zo netjes geweest als Geertsma zijn zetel bij de uitgang even ingeleverd had. “Ja, ik beschouw dit gewoon als zetelroof.” Desalniettemin koestert Zwiep geen wrok tegen Geerstma. “Als hij morgen wil terugkomen, dan is hij van harte welkom.”

 

 

Bron: RTV Drenthe

Geplaatst door

Televisie, Redactie, Radio bij RTV1

1 Reactie op “Pikante overstap in gemeente Borger-Odoorn: ‘Geen vooropgezet plan

  1. Berry Klaassens

    Onana zei het ook al, het was geen vooropgezet plan, maar toch. Het voelt fout want het is niet alleen die zetel maar ook de kiezers die op hem hebben gestemd laat hij in de steek. Geen vooropgezet plan maar het blijft zetelroof. T,is net alsof het bekonkeld is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.