Direct naar de inhoud.

Freddie Pranger Memorial op zaterdag 4 september

Foto: Henk Bosma

STADSKANAAL – Corona-virus moet wel beteugeld zijn om het ook echt door te kunnen laten gaan – Het bestuur van vv SJS heeft besloten de voorbereidingen te gaan treffen voor de Freddie Pranger Memorial van 2021, een internationaal voetbaltoernooi voor spelers met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Of het toernooi ook daadwerkelijk plaats zal kunnen vinden valt op dit moment nog niet definitief te zeggen. Traditiegetrouw wordt het toernooi op de eerste zaterdag van september gehouden op het terrein van vv SJS aan de Julianastraat in Stadskanaal. Alles zal afhangen van de ontwikkelingen van het coronavirus en de regels die dan gelden. De verwachting is dat een definitieve beslissing rond de zomer kan worden genomen. Teams die voor deelname in aanmerking komen zijn al wel op de hoogte gesteld van de datum: zaterdag 4 september 2021.

Het toernooi groeit sinds de eerste editie in 2012 gestaag en trekt honderden G-voetballers van ver buiten de noordelijke regio naar Stadskanaal. Dit jaar was het plan om weer een extra stap te zetten. De doelstelling was om 42 teams uit binnen- en buitenland naar Stadskanaal te halen. Dat is het maximum wat het SJS complex aan kan, maar het betekent wel dat daarmee het grootste senioren G-voetbaltoernooi van Nederland is neergezet. Die ambitie wordt nu doorgeschoven naar volgend jaar.

Er is besloten het toernooi in 2021 in een kleinere opzet te laten plaatsvinden. In tegenstelling tot voorgaande jaren worden nu alleen teams uitgenodigd die Stadskanaal op één dag op en neer reizen kunnen aandoen. Hopelijk kunnen wel een aantal Duitse teams hun opwachting maken, waarmee het toernooi in elk geval internationaal blijft. Voor teams van verder weg, aan wie een heel weekend overnachting wordt aangeboden, is het helaas nog een jaartje wachten. Daarvoor zouden nu namelijk al de reserveringen voor hun verblijf moeten zijn geregeld. Dat risico wil de organisatie nog niet nemen. Ook is besloten om pas financiële verplichtingen aan te gaan nadat zeker is dat het evenement door kan gaan. Omdat het toernooi dit jaar kleinschaliger wordt opgezet, is de begroting ook krapper. Een aantal belangrijke fondsen die de Freddie Pranger Memorial ondersteunen hebben een zwaar jaar achter de rug vanwege zeer tegenvallende inkomsten als gevolg van het mislopen van collectes. SJS besloot de aanvragen dit jaar daarop aan te passen.

Ook al valt op dit moment nog niet te voorspellen welke kant het op zal gaan, laat de organisatie zich al wel voorlichten daar waar het gaat om de nodige voorzorgsmaatregelen. G-voetballers vallen in de groep extra kwetsbaren, waardoor het van groot belang is om vooraf alle denkbare risico’s af te dekken. Aan de andere kant is, na een rondje langs de noordelijke voetbalverenigingen die G-voetbal aanbieden, wel gebleken dat het toernooi iets is om naar uit te kijken. Misschien wel de eerste keer dat de G-voetballers weer in actie kunnen komen, omdat er naar alle waarschijnlijkheid dit seizoen geen competitie meer zal worden gespeeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-