Direct naar de inhoud.

9 kandidaten uit regio doen gooi naar zetel in Tweede Kamer

F: Tweede Kamer

REGIO – Er doen 9 kandidaten uit de gemeenten Borger-Odoorn, Stadskanaal en Veendam een gooi naar een zetel in de Tweede Kamer. Daarvan zijn er vier vrouw en vijf man. Dat blijkt uit cijfers van LocalFocus en het ANP. In totaal staan er landelijk bijna 1600 kandidaten namens 27 partijen op de stembiljetten. Sommige partijen zetten in alle Kieskringen dezelfde kandidaten op de lijst, anderen hebben in sommige Kieskringen speciale kandidaten (vaak mensen uit de regio) op de stembiljetten laten zetten.

Het CDA

Het CDA heeft in onze regio een man uit de gemeente Borger-Odoorn, een vrouw uit de gemeente Stadskanaal en een man uit de gemeente Veendam op het stembiljet staan. Oud waarnemend burgemeester van de gemeente Stadskanaal Froukje de Jonge staat ook op de lijst van de Tweede Kamer. Zij staat op plek 31.

Negentienjarige op lijst JONG

Voor de nieuwe partij JONG staat er een man uit Veendam op de kieslijst. De negentienjarige Benito Walker staat  op de zesde plek.

OPRECHT

Ook een nieuwe partij dit jaar is OPRECHT. Daar staat Jan Nieboer als enige uit onze omgeving op de lijst.

PvdA

Voor de PvdA staat een man uit de gemeente Borger-Odoorn op de lijst. Het Statenlid Peter Zwiers staat op de 45e plek.

SP

Voor de SP staan er twee vrouwen uit de gemeente Veendam op het stembiljet. Angelique Schoonewille en oud wethouder van de gemeente Stadskanaal Lian Veenstra zijn de regionale kandidaten van de partij.

D66

Ook voor de D66 staat een man op de kieslijst. Henk Pragt zal als lijstduwer fungeren in de kiesring Drenthe

Verhouding man / vrouw

Dan heeft LocalFocus en het ANP ook nog de verhouding man / vrouw op een rijtje gezet. Daarmee valt op dat de SGP, Jezus Leeft en De Feestpartij geen enkele vrouw op de kieslijst hebben staan. De meeste vrouwen zitten bij de Partij van de Eenheid.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-