Direct naar de inhoud.

Verkiezingsweek: Waar te stemmen

  • door:
  • op:

REGIO – Deze week staat in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen. Dit jaar gaat het stemmen niet zo makkelijk als voorgaande jaren. Met de voorbereidingen hebben de gemeenten na moeten denken over ruime stemlokalen. Dat betekent dat sommige lokalen waar voorheen gestemd kon worden, nu helaas niet bruikbaar zijn. Ook moeten er meer personen aanwezig zijn op het stembureau. De extra persoon zal de coronamaatregelen waarborgen. Voor kwetsbare inwoners zijn stemlokalen op maandag en dinsdag al open. Deze personen kunnen niet in alle stemlokalen terecht.

Om te stemmen zijn een paar regels opgesteld. Zo is een mondkapje overal verplicht. Daarnaast moet de stempas en een identiteitsbewijs worden meegenomen. In de gemeenten Stadskanaal en Veendam mogen de rode stempotloden mee naar huis genomen worden.
RTV1 heeft alle stemlokalen op een rijtje gezet. Deze zijn te vinden in de kaart hieronder. Met de landelijke verkiezingen maakt het niet uit in welk stemlokaal er gestemd wordt, zolang het maar in de eigen gemeente is.
(Laadt de kaart niet? Klik dan hier)

 

Avondklok

Ondanks de verkiezingen, blijft de avondklok gewoon van kracht. Maar er worden tijdens de verkiezingsdagen enkele uitzonderingen aan het regelpakket toegevoegd. Zo mag je gewoon tot 21:00 uur stemmen (of later als je nog in de rij staat). Hiervoor ben je geen verklaring nodig, maar volgens het dashboard van de Rijksoverheid kun je dit; ‘mondeling aangeven bij de handhavers’.

Ook mag je als kiezer na 21:00 uur aanwezig zijn bij het tellen van de stemmen, mocht je dit graag willen. Ook hiervoor ben je geen verklaring nodig maar kun je bij de handhaving aangeven.

Nog meer uitzonderingen, bijvoorbeeld voor de stembureauleden, zijn hieronder te lezen:

Bron: Rijksoverheid

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-