Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Veendamse eigenaar zonnestudio: “It is what it is”

Zonnestudio Solina

Zonnestudio Solina (foto: eigen foto)

VEENDAM – Al dertig jaar runnen Martin en Gretha Buwalda-Heikens Zonnestudio Solina in Veendam. Natuurlijk waren ook zij teleurgesteld toen de rechter woensdag bepaalde dat zonnestudio’s voorlopig gesloten moeten blijven. De branche verloor het kort geding waarin zij vroegen om opening.

Op dit moment worden zonnestudio’s net zoals sauna’s en zwembaden als publieke plaats gezien. De branche vindt dat ze net als de contactberoepen, zoals de kapper en pedicure, open zouden kunnen.

Gretha begrijpt de onmacht en boosheid van ‘concullega’s’ heel goed. Maar beseft zich ook dat we allemaal in een hele moeilijke situatie zitten waar we samen doorheen moeten. Gretha: “Een regering legt niet zomaar een land plat.”

Een regering legt niet zomaar een land plat (Gretha Buwalda-Heikens)

In de branche is veel onbegrip voor het feit dat bijvoorbeeld de schoonheidsspecialist wel open mag. Juist een zonnestudio, waar je alleen in een cabine ligt en hygiëne erg belangrijk is, zou coronaproof kunnen werken. Gretha: “De rechter heeft duidelijk uitgelegd; hoe meer er open gaat, hoe meer reisbewegingen er komen.”  Ze is blij met de overheidssteun die er is, al dekt dat natuurlijk lang niet alles. “Maar ik voel me wel gesteund, we moeten het er maar gewoon mee doen.”

Zonnestudio Solina

Martin en Gretha (foto: eigen foto)

Zij en haar man hebben naar eigen zeggen een positieve instelling en kunnen met weinig toe. Tegelijk beseffen ze zich heel goed dat dit voor andere ondernemers anders ligt. Dat maakt het ook lastig er iets over te zeggen. “Er is heel veel verdriet en frustratie die ik heel goed begrijp. Veel zonnestudio’s hebben hoge lasten te dragen.” Martin en Gretha hebben bijvoorbeeld hun

eigen spullen, het plaatje ziet er heel anders uit wanneer je twaalf zonnebanken least die allemaal 900 euro per maand kosten.”

Positief proberen te blijven en beseffen dat we het samen moeten doen is wat er overblijft voor Martin en Gretha. “Wij moeten ook van de zonnestudio leven en het kost ons ook heel veel geld, maar we beseffen ons dat het niet zomaar is. Er zijn mensen heel erg ziek. Er gaan mensen dood.”

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.