Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Wat zoemt er in je achtertuin?

wilde bij bijen imker

wilde bij (foto: Arienne Dozeman)

VEENDAM – De rosse metselbij, de akkerhommel, het vosje, allemaal kun je ze tegenkomen in de tuin. Dit weekend is de Nationale Bijentelling. Wie wil kan helpen door een half uurtje wilde bijen te tellen in de tuin. Onderzoekers hopen zo meer te weten te komen over hoe het met de bij in Nederland gaat.

Bennie van Buizen is imker in Veendam. Hij legt uit dat alleen de honingbijen in sociale volken leven. Wilde bijen leven solitair en maken alleen honing om zelf van te leven. ‘De wilde bij hoort in de natuur, de honingbij hoort bij de imker’, aldus Van Buizen.

In Nederland komen zo’n 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Door meer te weten te komen over de bij kan deze beter beschermd en geholpen worden.

imker

Imker Bennie van Buizen (foto: Arienne Dozeman)

Zonder bijen geen oogst. ‘Als jij appelbomen of perenbomen in je tuin hebt staan wil je graag een keer de vruchten ervan plukken, daar ben je bijen voor nodig’, legt Van Buizen uit. Als het slecht blijft gaan met de bijenstand zullen groente- en fruitschappen op een gegeven moment leeg raken.

Van Buizen vertelt dat als mensen een bloeiend aardappelveld zien ze vaak denken dat dit een goede plek is voor bijen, ‘maar een aardappel daar vliegt een bij niet op.’ Het zijn de bloemen en fruitbomen waar hij zijn nectar haalt. ‘Gelukkig maken steeds meer boeren een bloemenstrook langs de akkers. Dat is beter voor de stand van insecten waardoor er ook minder chemische middelen gespoten hoeven te worden.’

bijen imker

honingbijen (foto: Arienne Dozeman)

Om mee te doen met de bijentelling is online is een telformulier en bijengidsje te vinden. Hierin staan de bijensoorten die in het vroege voorjaar in de tuin te vinden zijn. Ook de hommels doen mee. Hommels zijn eigenlijk grote, dikke bijen met een wollige, kleurrijke beharing.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.