Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Jongeren uit Veendam krijgen het vaakst hulp van jeugdzorg

F: RTV Drenthe

REGIO – Ruim 14 procent van de jongeren tot 23 jaar in Veendam kreeg vorig jaar hulp van jeugdzorg. Daarmee kregen jongeren in die gemeente relatief gezien het vaakst met jeugdzorg te maken. Maar het percentage valt ook landelijk gezien op. In heel Nederland kreeg in 2020 10 procent van de jongeren hulp. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal krijgen 429.000 jongeren in Nederland hulp van jeugdzorg. Dit omvat verschillende vormen van zorg: jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering, voor jongeren die met justitie in aanraking zijn geweest.

Wie krijgen jeugdhulp?

Het grootste deel van de kinderen met jeugdzorg valt onder jeugdhulp. Dat zijn bijvoorbeeld minderjarigen die met psychische problemen, opvoedproblemen of een verstandelijke beperking te maken hebben. Jeugdzorg is in de regel voor kinderen tot 18 jaar, maar kan soms doorlopen tot 23 jaar.

Hoeveel jongeren uit de Veenkoloniën in totaal hulp krijgen, is niet duidelijk. Wel blijkt dat het percentage jongeren dat jeugdzorg krijgt in alle gemeenten waar RTV1 uitzendrecht heeft boven het landelijk gemiddelde ligt, met Veendam als grootste uitschieter. Van de jongeren in de gemeente Stadskanaal en Borger-Odoorn maakt 10,7% en 10,8% gebruik van de jeugdzorg.

Oost-Groningen landelijke uitschieter

In verhouding tot het totaal aantal jongeren tot 23 jaar wordt de meeste jeugdzorg gegeven in gemeenten in Midden-Limburg en Oost-Groningen. Er zijn meerdere oorzaken voor deze regionale verschillen. Sociaaleconomische omstandigheden spelen hierbij een rol, maar ook beleidskeuzen die gemeenten maken bij de inrichting van de jeugdzorg.

 

 

Bron: RTV Drenthe en CBS

Geplaatst door

Televisie, Redactie, Radio bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.