Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

De vlag van mijn moeder

STADSKANAAL – Bij Aike Maarsingh wappert op 5 mei een wel heel bijzondere vlag. Zijn moeder maakte de vlag tijdens de Tweede Wereldoorlog van restjes stof. Maarsingh: ‘Hij is vaal en versleten, we hebben wel een nieuwe, maar toch gaat ieder jaar deze weer in top.’

aike maarsingh vlag 5 mei

Aike Maarsingh bij de vlag die zijn moeder in de oorlog maakte (foto: Arienne Dozeman / RTV1)

De familie Maarsingh was erg oranjegezind. Vader Jan pootte bijvoorbeeld Goudsbloemen rondom de boerderij.  ‘Als mensen vroegen waarom hij dat deed antwoordde mijn vader; ik vind de kleur zo mooi want ik hou van oranje’, vertelt Aike, ‘oftewel, ik hou van ons koningshuis.’

Ook in het gezin Maarsingh werd reikhalzend uitgekeken naar de bevrijding. Omdat de Hollandse driekleur nergens meer te krijgen was maakte moeder Elizabeth zelf maar een vlag, voor als het moment eindelijk daar was.

Elizabeth Maarsingh-Nienhuis (foto: eigen foto)

Moeder was een zorgzame vrouw. Zo kwamen er in de oorlog ook drie meisjes vanuit Rotterdam bij het gezin wonen. Aike: ‘Met zijn drieën op twee fietsen zonder banden waren ze naar het Noorden gestuurd, totaal vermagerd.’

Ik weet nog dat mijn vader over me heen ging liggen om me te beschermen (Aike Maarsingh)

Aike is zelf geboren in 1943, zijn vroegste herinnering gaat terug naar de oorlogsjaren: Vlak voor de bevrijding zaten ze met een man of tien rond de keukentafel. Er werd geschoten en moeder vertrouwde het niet. Ze gingen in de kelder zitten. Aike: ‘Ik weet nog goed dat mijn vader over me heen ging liggen om me te beschermen.’ Niet veel later vliegt een granaat de keuken in, precies op de plek waar ze kort daarvoor nog hebben gezeten.

Aike hecht veel waarde aan de vlag, ondanks dat hij oud en versleten is. Hij heeft wel een nieuwe, maar ieder jaar gaat toch deze weer in top. Dat is trouwens nog een heel gepruts, want de vlag moet met touwtjes aan de paal worden gebonden. Aike: ‘Het is een herinnering, een erfstuk van mijn ouders die de oorlog hebben meegemaakt.’

 

 

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.