Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Veendammer pinpasfraudeur krijgt voorwaardelijke straf

Foto: Freepik

Een 35-jarige Veendammer heeft een voorwaardelijke werkstraf gekregen voor zijn aandeel in een fraude- en witwaszaak. De man liep tegen de lamp toen hij pinde met bankpassen op naam van anderen.

In december 2015 ging een groots opgezet politieonderzoek van start naar een criminele bende die opereerde vanuit Emmen.

De aanleiding was de Veendammer die werd betrapt op het pinnen van geldbedragen met verschillende bankpassen die op naam stonden van Bulgaren. De man stond te pinnen terwijl hij overduidelijk was vermomd.

In opdracht

De man uit de Parkstad zei dat hij in opdracht pinde voor een 43-jarige man uit Alphen aan de Rijn, die op dat moment een bedrijfje had aan de Jules Verneweg in Emmen.

Deze man uit Alphen aan de Rijn werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Zijn twee handlangers uit Veendam en Kaatsheuvel (27) kregen voorwaardelijke werkstraffen tot tachtig uur opgelegd.

Spookfacturen en intimiderende incassobureaus

In het bedrijfspand in Emmen lag een kist met daarin tientallen passen en bijbehorende pincodes. De passen stonden allemaal op naam van Bulgaren die een postadres in Nederland hadden. In het bedrijf in Emmen vonden de agenten ook een usb-stick waarop voorbeeldbrieven stonden en facturen die overeenkwamen met spookfacturen die naar ondernemers waren gestuurd.

Bij de politie kwam in die periode meldingen binnen van ondernemers die een factuur hadden betaald na intimiderende telefoontjes van een incassobureau. Later merkten zij dat zij waren opgelicht.

3500 pagina’s dossier

Het politieonderzoek duurde lang waarbij meerdere opsporingsmethoden werden ingezet. Het dossier telde uiteindelijk 3500 pagina’s. Uiteindelijk stonden vijf mannen terecht voor witwassen. Hiervoor waren rekeningen geopend op naam van Bulgaren die tijdelijk in Nederland werden ingeschreven.

Een 30-jarige man uit Emmen liet tegen betaling zijn adres gebruiken waarop Bulgaren werden ingeschreven. De rechter vond niet bewezen dat de bankpassen en poststukken op illegale wijze zijn verkregen en sprak de Emmenaar hiervan vrij.

Alleen voorwaardelijk straffen

Een 39-jarige man uit Emmen werd ook vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. Hij pinde eenmalig geld met een pas van een Bulgaar, maar er was onvoldoende onderzoek gedaan naar de illegaliteit van het gepinde bedrag.

Het Openbaar Ministerie eiste begin april werkstraffen tot 240 uur. De rechter vond, mede met het oog op het tijdsverloop, alleen voorwaardelijke straffen nog passend.

 

Bron: RTV Noord

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.