Direct naar de inhoud.

Knoalster Pieter-Matthijs Bolt ziet nieuwe kansen op de culinaire vakschool

  • door:
  • op:

GRONINGEN – Nu cafés en restaurants weer open mogen vreest de horeca een tekort aan personeel. Door de langdurige sluiting is een deel van het personeel op zoek gegaan naar ander werk. De culinaire vakopleiding in Groningen, waar studenten in 2,5 maand worden opgeleid tot assistent-kok, biedt perspectief. Pieter-Matthijs Bolt uit Stadskanaal deed afgelopen maandag examen aan deze vakschool.

culinaire vakschool
De examenkandidaten aan het werk (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

Het is een spannende ochtend op de culinaire vakopleiding, drie leerlingen doen examen. Ze krijgen daarbij twee en een half uur de tijd om een zelf samengesteld driegangenmenu te presenteren. Behalve het geluid van snijdende messen en sissende pannen heerst er stilte en concentratie.

Nieuwe kans in hun leven

Paul Rodenberg begon acht jaar geleden de culinaire vakopleiding in Groningen. In tien intensieve weken worden studenten klaargestoomd voor het koksvak. Voor veel deelnemers is het een nieuwe kans in hun leven of carrière.

Rodenberg: ‘Sommige mensen hebben nog nooit een diploma gehaald. Niet eens een zwemdiploma, die zien we hier zo goed bezig. Dat is echt geweldig.’

“Iedereen heeft een gave, die proberen we te zien” (Paul Rodenberg)

Omdat de opleiding goede contacten heeft in het werkveld is de uitstroom naar een betaalde baan vaak succesvol. Zo’n zestig procent van de mensen die de culinaire vakopleiding heeft doorlopen vindt een baan in de horeca.

culinaire vakschool
Culinaire hoogstandjes (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

Rodenberg probeert iedere leerling op zijn of haar niveau te laten uitblinken: ‘Iedereen heeft een gave, die proberen we te zoeken. Daarin zoeken we het uiterste op. Voor de ene is dat een eetcafé, voor de andere een sterrenzaak.’

Carrière switch

Sommige deelnemers vinden het moeilijk om hun draai te vinden in het leven. Ze zijn gestopt met school of komen vanuit de sociale dienst op de vakschool terecht. Maar er zijn ook mensen bij de op eigen initiatief een carrière switch maken. Zoals Pieter-Matthijs. Hij studeerde populaire cultuur in Leeuwarden, maar maakte die opleiding niet af. Zijn baantjes in de horeca deden hem beseffen wat hij echt leuk vond. Pieter-Matthijs: ’Ik maak ook eigen messen. Als ik het koken en maken van messen kan combineren heb ik mijn doel bereikt.’

Ook Wessel Blok doet vandaag examen. Hij was makelaar, maar wilde eigenlijk iets anders. De derde examenkandidaat vandaag is Aaltina Steehouwer. Zij organiseert wandeltochten door Oost-Groningen en wil daarnaast ook graag voor haar wandelaars gaan koken.

culinaire vakschool
Wessel Blok was eerst makelaar (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

Ook de culinaire vakschool heeft het moeilijk gehad in coronatijd. Het aantal aanmeldingen is door de pandemie sterk achtergebleven. En vanwege de RIVM-richtlijnen om afstand te houden kon er alleen in kleine groepjes worden gewerkt. Met 40.000 euro subsidie van de provincie Groningen kreeg de school een flinke steun in de rug. ‘Dat is echt onze redding’, meent Rodenberg.

Geslaagd

De salade met droog gepekelde bietenzalm was perfect op smaak, de pompoencarpaccio subliem. De drie kandidaten zijn allemaal geslaagd.

culinaire vakschool
Alle drie geslaagd! (foto: Ariënne Dozeman)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-