Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Nachtvlindertelling: ‘Het is leuk om te weten wat er in de lucht zit ’s nachts’

REGIO – Albert Schuring is agrariër in Sellingen. Hij doet mee aan de vlindertelling, een samenwerking tussen boerenorganisaties en de Vlinderstichting. Doordat boeren de telling doen hoopt de organisatie meer te weten te komen over de vlinderstand, maar boeren ook enthousiast te maken over biodiversiteit.

nachtvlindertelling

Albert Schuring fotografeert de vlinders die hij aantreft (foto: Ariënne Dozeman)

Eens in de zoveel tijd plaatst Albert Schuring ’s avonds drie verlichte emmers. Eentje op zijn erf, eentje bij een regulier stuk akkerbouwgrond en eentje op een plek waar een natuurmaatregel is ingevoerd. De volgende ochtend vroeg gaat hij kijken of er nachtvlinders in de emmers zitten. Hij telt ze en maakt foto’s, de resultaten stuurt hij op naar de Vlinderstichting.

De vlindertelling verbindt

Schuring is niet de enige, verspreid door heel Nederland doen er dit jaar meer dan tachtig boeren mee. Het project is een samenwerking tussen LTO Noord, BoerenNatuur en de Vlinderstichting.

nachtvlinders

Een Roesje (foto: Karin Bergmans-Elshof)

Sjoerd Pietersen is projectadviseur bij LTO Noord en de bedenker van de telling. Hij legt uit dat het verlies van biodiversiteit vaak wordt gekoppeld aan landbouw. Het benadrukken van die negatieve link roept bij boeren weerstand op. Juist door boeren te enthousiasmeren voor de vlindertelling verbindt het project boeren en natuur. Pietersen: ‘Wat gebeurt er als we de ecoloog en de boer niet tegenover elkaar zetten, maar samen aan een project laten werken? Als we gewoon even allemaal gebiologeerd zijn?’

vlinder

Een Snuitvlinder (foto: Karin Bergmans-Elshof)

Pietersen merkt dat veel boeren juist heel geïnteresseerd zijn. Het tellen van de vlinders maakt hen bewust welke insecten er zijn en welke rol ze kunnen vervullen. Wat je als boer kunt doen om in harmonie met insecten je bedrijf te runnen.

Mooi

Niet veel mensen weten dat nachtvlinders heel divers zijn en soms mooie kleuren hebben. Boeren raken door die ontdekking ook enthousiast. Zo is er een app-groep waarin foto’s van bijzondere soorten worden gedeeld. Er zijn zelfs vlinders in de emmers van de boeren gevonden die de ecologen zelf nog nooit hadden gevangen.

vlinder

Een Pauwoogpijlstaart had Schuring nog niet eerder in de emmer (foto: Ariënne Dozeman)

Pauwoogpijlstaart

Het is de bedoeling dat boeren twaalf keer per jaar tellen. Om nachtvlinders te kunnen vangen mag het niet kouder zijn dan vijf graden, moet het droog zijn en niet te hard waaien. Wanneer Schuiling de volgende dag rond 06.00 de emmers openmaakt is hij verrast, ‘er zitten veel meer vlinders in dan we tot nu toe gewend zijn’. Ook een Pauwoogpijlstaart, die had hij nog niet eerder gezien. Schuring ‘Het is leuk om te weten wat er in de lucht zit ’s nachts, en wat voor goede dingen zijn erbij.’

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.