Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Veendam treedt op tegen ganzenoverlast: ‘De populatie is te groot’

ganzen

Ganzen in Veendam, hier aan de Sorghvlietlaan (archief) (foto: Nico Swart/RTV Noord)

VEENDAM – Bij de vijver langs de Dominee Sannesstraat in Veendam zijn dinsdag alle ganzen gevangen en meegenomen. Volgens omwonenden gaat om een groep van zo’n vijftig of zestig ganzen.

‘Ik ben echt woest. Ik heb hier geen woorden voor’, zegt dierenliefhebber Trijnie Suk. ‘Ik snap dat de groep te groot werd maar dan hoef je ze toch niet allemaal uit te roeien? Je kan de groep toch ook iets uitdunnen?’, vraagt Suk zich hardop af.

Grote Canadese Gans

Het gaat om de Grote Canadese Gans die in Veendam en Wildervank al langer voor overlast zorgt doordat de groep steeds groter wordt. Normaal gesproken probeert de gemeente Veendam het aantal nieuwe ganzen te beperken door de eieren in te smeren, zodat die niet uit kunnen komen.

Ik ben echt heel boos. Ze zijn gewoon allemaal weggehaald (Trijnie Suk – dierenliefhebber

‘Het wegvangen van ganzen gebeurt alleen als het maximale aantal ganzen, dat voor een bepaalde locatie is vastgesteld, voor langere tijd wordt overschreden en er sprake is van overlast. Een gespecialiseerd bedrijf neemt de ganzen mee en brengt ze op humane wijze om het leven’, zegt woordvoerder Janet Kuntkes van de gemeente Veendam.

‘Ze kunnen nu niet vliegen’

Suk vindt het verschrikkelijk dat de ganzen juist nu worden gevangen en gedood. ‘Ze zitten in de rui en kunnen dan niet vliegen. Ik ben echt heel boos. Ze zijn gewoon allemaal weggehaald’, aldus Suk.

Volgens de gemeente Veendam is het doden van de ganzen niet iets wat jaarlijks of structureel gedaan wordt door de gemeente. ‘Het wegnemen van de ganzen is echter nu noodzakelijk omdat de populatie te groot is geworden. Er zijn in totaal ongeveer 600 ganzen in de gemeente Veendam weggenomen’, zegt woordvoerder Janet Kuntkes van Veendam.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.