Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Enrico (16) uit Italië zoekt gastgezin in Oost-Groningen voor uitwisselingsproject

Enrico uit Italië | Foto: Travelactive

REGIO – Ieder jaar komen er vanuit de ‘High School Holland’ uitwisselingsstudenten van over de hele wereld naar Nederland om de Nederlandse cultuur te ervaren. Het ‘High School Holland’-programma is onderdeel van Travel Active, een organisatie die verschillende uitwisselingen organiseert. De studenten worden verspreid over het hele land en dus ook onze regio. En nu zoeken ze voor de 16-jarige Enrico uit Italië nog een gastgezin in Oost-Groningen.

140 studenten

‘We hebben dit jaar 140 uitwisselingsstudenten die naar Nederland komen’, aldus Anne Meijers, programma directeur bij High School Holland. ‘Wij proberen de studenten zo veel mogelijk te verspreiden over het hele land. We merken dan ook vooral in de noordelijke provincies dat er veel gastvrijheid is. Veel van onze gastgezinnen zitten in deze regio. Bijvoorbeeld in Nieuw-Buinen.’

Onderdeel van het gezin

Mensen kunnen op vrijwillige basis een uitwisselingsstudenten in huis nemen. De student wordt dan opgenomen in het ‘Nederlanse gezinsleven’ en gaat overdag gewoon naar school. Het uitwisselingsproject duurt tussen de 2 en 10 maanden. Meijers: ‘Het gastgezin en de student worden begeleid door één van onze Local Coordinators. Er worden lokale tripjes georganiseerd door de Local Coordinator en Travel Active organiseert evenementen voor studenten en gastgezinnen.’

Corona

Ondanks de coronacrisis en de reisbeperkingen die het met zich meebrengt, heeft het High School Holland programma toch nog doorgang weten te vinden. Vorig jaar kon het doorgaan, doordat de reisbeperkingen rond de zomer nihil waren. ‘Sterker nog, we zijn gegroeid in het aantal uitwisselingsstudenten vorig jaar’, zo vertelt Meijers. ‘Gastgezinnen waren er in overvloede, aangezien mensen toch thuis waren en daardoor sneller open stonden voor dit project.’

Dit jaar is het aantal uitwisselingsstudenten volgens Meijers zelfs nog een keer verdubbeld. Maar het vinden van gastgezinnen is juist lastiger geworden. ‘We merken dat gezinnen meer hun vrijheid hebben terug gekregen en graag weer op vakantie willen. Daardoor is het lastiger om geschikte gastgezinnen te vinden voor na de zomer.’

Ook gooiden de reisbeperkingen toch in bepaalde gevallen roet in het eten. Zo moesten de oriëntatiegesprekken, die in januari plaatsvinden, nu online gehouden worden. En als studenten uit ‘oranje’ landen komen, moeten ze eerst in quarantaine. ‘Dat organiseren we wel allemaal, we houden ons precies aan de coronaregels die op dat moment gelden’, aldus Anne Meijers.

Enrico

Travel Active moet dus nog flink aan de bak om genoeg gastgezinnen te vinden. Zoals voor de 16-jarige Enrico uit Italië, die een gastgezin in de regio Oost-Groningen zoekt. “Ik wil graag naar Nederland komen om te weten hoe het is om met cultuurverschillen om te gaan”, zo schrijft Enrico op de site van High School Holland.

‘Gezinnen die zich graag willen aanmelden als gastgezin kunnen het beste terecht op de website van Travelactive’ zo legt Meijers uit. ‘Of via highschoolholland@travelactive.org’

 

 

 

 

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.