Direct naar de inhoud.

Europaplein Stadskanaal wordt een stadstuin: ‘Veel groen en ruimte voor evenementen’

  • door:
  • op:
Het ontwerp voor de stadstuin Europaplein | Foto: Gemeente Stadskanaal

STADSKANAAL – Binnen het project ‘centrumvernieuwing’ van de gemeente Stadskanaal wordt dit najaar het Europaplein onder handen genomen. Het plein moet uiteindelijk een stadstuin vormen met veel groen, ruimte voor kleine evenementen en een goede integratie met de fietsstraat en daarmee een mooie aansluiting op het Raadhuisplein. In de Centrumvernieuwing was voor de aanpak Europaplein alleen geld gereserveerd voor de Kiepkorf en de Eurostate. Niet voor het Europaplein zelf. Door geld vanuit de Regiodeal Oost Groningen kan nu ook het Europaplein zelf aangepakt worden.

“Prachtig dat we nu met geld vanuit de Regiodeal ook het Europaplein zelf kunnen aanpakken. De stadstuin vormt straks een mooie groene bijdrage aan de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van het hele centrum.”, zo laat wethouder Borgesius weten. Het college stelt daarom de raad voor om het ontwerp uit te gaan voeren.

Regiodeal Oost-Groningen

Regiodeal Oost-Groningen stelt gemeenten in de Oost-Groningse regio in staat om projecten uit te voeren die gericht zijn op het versterken van de aantrekkelijkheid en toekomstbestendigheid van centra. Vanuit het onderdeel ‘woonomgeving’ kon de gemeente Stadskanaal geld krijgen om het Europaplein aan te pakken.

Moodboard

Samen met betrokkenen en geïnteresseerden zijn in 2019 ontwerpsessies gehouden in het gemeentehuis. In groepen mochten de aanwezigen een moodboard maken. Op basis van al deze input en een aantal randvoorwaarden is de landschapsarchitect Frans Beune aan de slag gegaan en heeft drie schetsontwerpen gemaakt. Uit deze drie ontwerpen heeft de ruime meerderheid (aanwonenden, belangstellenden en ondernemers) gekozen voor de stadstuin variant. Tijdens de avond werd duidelijk aangegeven plein alleen met subsidiemogelijkheden aangepakt kon worden. De regeling ‘Vitale Kernen’ vanuit de Regiodeal biedt nu deze mogelijkheid.

 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal