Direct naar de inhoud.

Erfgoedvereniging trekt aan de bel om verdere verloedering villa Beneden Oosterdiep tegen te gaan

  • door:
  • op:

Erfgoedvereniging Heemschut heeft bij de gemeente Veendam aan de bel getrokken over de staat van de monumentale villa aan het Beneden Oosterdiep. Het karakteristieke gebouw staat er al jaren slecht bij. Een monumentaal pand expres laten vervallen is echter verboden bij wet. 

Bij een controle ter plaatse constateerde de erfgoedvereniging dat het verval aanzienlijk is. Reden voor de erfgoedbeschermers om een brief aan de gemeente te sturen, met daarin de vraag of er contact is met de eigenaar. De gemeente kan dan ook gaan optreden tegen dit verval.

De monumentale villa aan het Beneden Oosterdiep in Veendam. FOTO: ERFGOEDVERENIGING HEEMSCHUT

Het pand aan het Beneden Oosterdiep 141 is gebouwd in 1901 in een stijl waarin Art Nouveau en Rationalistische elementen zijn te herkennen. In het pand, dat in een zeer slechte bouwkundige staat verkeert, zijn volgens Heemschut zeer waardevolle interieuronderdelen aanwezig. Tevens verkeren de plattegronden nog in een oorspronkelijke staat.

Volgens het Dagblad van het Noorden hebben ook de omwonenden een brief gestuurd aan de gemeente. Ze willen hiermee voorkomen dat pand gekraakt wordt. Daarnaast geven ze aan dat onder andere het leidingwerk uit de villa is geroofd. Omdat er op dit moment tegenover het pand nieuwe appartementen worden gebouwd zien de omwonenden dit als de perfecte kans om de entree van Veendam op te knappen.

De monumentale villa aan het Beneden Oosterdiep in Veendam. FOTO: ERFGOEDVERENIGING HEEMSCHUT

Erfgoedvereniging Heemschut heeft de gemeente gevraagd binnen vier weken te komen met een antwoord. 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal