Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Wie zijn onze Olympische sporters?

De Olympische Spelen in Tokio beginnen vanmiddag om 13 uur Nederlandse tijd met de openingsceremonie. Maar wie zijn de sporters uit onze regio waar we op moeten letten?

We hebben twee deelnemers. Judoka Henk Grol uit Veendam en beachvolleybalster Katja Stam uit Klijndijk. Een Groninger en een Drentse. De een bezig met het sluitstuk van zijn carrière en de ander aan het begin daarvan. Maar wie zijn ze nou eigenlijk? Een nadere kennismaking.

BEWERKING: Hielke Bosch/RTV1

Henk Grol

Henk Grol judoot al vanaf jongs af aan. In de vroegere jaren zelfs nog met rapper Kraantje Pappie. Maar waar de ‘Kraan’ de muziek ontdekte ging Grol door en met veel succes. Grol werd maar liefst drie keer Europees Kampioen en daarnaast was hij twee keer vicewereldkampioen. Ook won Grol al tweemaal brons op de Olympische Spelen. Waarbij de bronzen plak van 2008 nog altijd pijn doet. Hij wil zijn lange imposante loopbaan nu afsluiten met een gouden medaille.

Toch is de carrière van Grol er een van ups en downs. Ups met de vele prijzen die hij won, maar ook was Grol een aantal keren zwaar geblesseerd aan zijn knie. De inmiddels 36-jarige in Haarlem wonende judoka gaat nu op voor zijn laatste kunstje. Lange tijd was dat niet zeker want Grol was dit jaar lang verwikkeld in een strijd met Roy Meyer voor dat ene plekje op de Spelen.

Familie leeft mee

De hele familie Grol leeft dan ook mee, zo laat zus Carla Grol weten bij RTV Noord. “We wilden het met de familie natuurlijk allemaal goed afsluiten in Tokio, dus we hadden het plan om naar Japan te gaan met zijn allen. Ik vind het vooral echt onwijs jammer voor Henk zijn vriendin en onze ouders, dat ze er niet bij kunnen zijn. Jarenlang meegereisd en dan kun je het slotstuk niet meemaken. Dat vind ik best wel een beetje verdrietig. Maar het is zoals het is, en ik ben al lang blij dat het doorgaat. We hebben het idee om met zijn allen te gaan kijken in iemands huis. Dan maken we het lekker oranje en gezellig. Ik weet niet of mijn ouders veel kijken, want die lopen graag rondjes, haha.’

Henk Grol vlak voor vertrek naar Tokio FOTO: Facebook Henk Grol

Grol gaat zijn ‘last dance’ uitvoeren op vrijdag 30 juli. Vanaf 4 uur in de Nederlandse ochtend beginnen die dag de wedstrijden in de klasse boven de 100 kilogram. Grol hoeft daarbij niet in actie te komen in de eerste ronde. Hij komt in de tweede ronde tegenover de winnaar te staan van de wedstrijd tussen de Mongoliër Ölziibayaryn Duurenbayar of de Oezbeek Bekmurod Oltiboev. Daarmee ontloopt Grol de ongeplaatste tienvoudig wereldkampioen en tweevoudig Olympische kampioen Teddy Riner. Maar Grol kennende had hij die graag getroffen. “Kunnen ze ook niet zeuren over een goede loting.”

Katja Stam

Dat Katja Stam op de Olympische Spelen van Tokio staat is ook voor haarzelf een hele grote verrassing. Eigenlijk waren de blikken van Stam en haar teamgenote Raissa Schoon op de Spelen in Parijs in 2024 gericht. Sinds januari 2020 is het snel gegaan met de beachvolleybalster uit Klijndijk.

Op dat moment ging ze een koppel vormen met Schoon. Acht maanden later lieten ze iedereen versteld staan door de hele vaderlandse top te verslaan en op die manier Nederlands kampioen te worden. En nu staan ze op de Spelen. Eind juni pakten ze samen met Marleen van Iersel en Pleun Ypma een extra ticket tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi. Een dag later mochten ze in een onderlinge wedstrijd uitmaken we van de twee koppels naar Tokio gingen. Stam en Schoon wonnen met 21-11 en 21-13.

De route naar Tokio begon al op haar negende toen Stam lid werd van de Odoornse volleybalvereniging OSR. Via Emmen’95 ging ze naar Rijswijk. Na een kort avontuur in China heeft ze nu de zaal ingeruild voor het zand. “Bij beachvolleybal vind ik het leuk dat je alles met z’n tweeën moet doen. Er mag niet gecoacht worden tijdens de wedstrijd en er zijn ook geen wissels. Je moet alles kunnen,” zo geeft Stam aan bij RTV Drenthe.

Pittige loting

Voor Katja Stam en haar partner Raïsa Schoon beginnen de Spelen al de komende nacht. Om 5 uur Nederlandse tijd komen ze in actie tegen de Canadese wereldkampioenen Sarah Pavan en Melissa Humana-Paredes. Komende maandag om 14 uur Nederlandse tijd spelen ze tegen Zwitserse dames Anouk Vergé-Dépré en Joana Heidrich. Zij zijn regerend Europees kampioen. Volgende week donderdag om 8 uur Nederlandse tijd spelen ze tegen Karla Borger en Julia Sude uit Duitsland.

Foto: Instagram Katja Stam

Een pittige loting maar Stam en Schoon verloren driemaal nipt van de wereldkampioenen uit Canada en versloegen eerder dit jaar de Zwitserse dames. Ze reageerden dan ook nuchter toen de loting bekend werd. “Elk koppel dat we in Tokio gaan tegenkomen is goed. Het gaat straks vooral om ons eigen spel.’’

 

 

 

 

Geplaatst door

Redacteur / Verslaggever van de gemeente Borger-Odoorn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.