Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Lichte groei inwoners in de regio: Westerwolde is de uitzondering

Archieffoto RTV Noord

REGIO – We kunnen spreken van een lichte groei in het aantal inwoners in onze regio. De gemeenten Stadskanaal, Veendam en Borger-Odoorn hebben er gezamenlijk 177 inwoners bij gekregen in het eerste halfjaar van 2021. Alleen de gemeente Westerwolde blijft hierin achter. De gemeente heeft het afgelopen halfjaar te maken gekregen met een krimp van 374 inwoners. Dit blijkt voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Stadskanaal

De gemeente Stadskanaal is de grootste groeier van de regio. Het aantal inwoners steeg met in totaal 132 inwoners. Daarmee komt het totaal aantal Knoalsters op 31.886 te staan. De groei is met name te danken aan  1035 mensen die het afgelopen halfjaar naar Stadskanaal verhuisden, waarvan 12 uit het buitenland kwamen. Daarnaast werden er in dit eerste halfjaar 108 kinderen geboren in Stadskanaal.

Daar tegenover trokken 800 inwoners weg uit de gemeente, waarvan 12 naar het buitenland.

Veendam

Veendam heeft in 2021 ook een (lichte) groei meegemaakt. Het aantal inwoners is daar gestegen met 13 personen, waarmee Veendam op een totaal van 27.430 inwoners komt. In totaal vestigden zich het afgelopen halfjaar 700 nieuwe inwoners in Veendam, waarvan 40 uit het buitenland en werden er 101 kleine Veendammers geboren.

Aan de andere kant vertrokken er 612 personen waarvan 37 richting het buitenland.

Borger-Odoorn

Ook in Borger-Odoorn is de groei waarneembaar met 32 nieuwe inwoners. In totaal wonen er nu 25.841 mensen in de Drentse gemeente. De groei is in Borger-Odoorn. te danken aan de 657 inwoners, waarvan 24 uit het buitenland kwamen. En werden er 100 kinderen geboren in de gemeente.

In totaal vertrokken er 591 inwoners uit de gemeente.

Westerwolde

Waar omliggende gemeenten dus te maken hebben gekregen met groei, kent de gemeente Westerwolde juist een flinke krimp over het afgelopen halfjaar. Het inwonersaantal is daar gedaald met 374, wat het totaal op 25.841 inwoners brengt. Mede door het in Ter Apel gelegen AZC zijn er in 2021 5.478 mensen vanuit het buitenland in Westerwolde komen wonen. Echter zijn 6.560 inwoners uit Westerwolde naar een andere gemeente verhuisd. Daarmee heeft Westerwolde, samen met de gemeente Groningen, de grootste krimp van Noord-Nederland.

De volledige kaart van het CBS, met alle cijfers over de groei en krimp in Nederland per gemeente zie je hier.

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.