Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Historische monumenten in Veendam openen hun deuren

Foto: Peter Panneman

VEENDAM – Aankomend weekend openen monumenten in heel Nederland hun deuren voor open monumenten dag. Dit jaar staat alles in het teken van ‘Mijn monument is jouw monument.’ Alle monumenten zijn gratis te bezoeken. Ook Veendam stelt zijn historische monumenten open. In totaal zijn er negen locaties te bezoeken en dit kan doormiddel van een 6,5 kilometer lange wandelroute.

Welke locaties kun je dan allemaal bezoeken? Hieronder vind je de informatie over alle monumenten die hun deuren opengooien.

Gemeentehuis Veendam

Het gemeentehuis van Veendam is een van die locaties die zijn deuren opent. Hier zal  een rondleiding gegeven worden door het oudste gedeelte van het gemeente huis.

Foto: Veenkoloniaal museum

Veenkoloniaal museum

Op de route ligt ook het Veenkoloniaal museum. Oorspronkelijk werd het museum gebouwd als Rijks-hogere burgerschool. Tegenwoordig is het een museum over de geschiedenis van de Veenkoloniën.

Galerie “Kijk’s Kunst’’

Eigentijdse, realistische kunst. Bij galerie ‘Kijk’s Kunst’ zeker op zijn plek. Deze voormalige brood- en banketbakkerij is deels in 1936 verbouwd in Art Deco stijl. De oude bakkerij met broodoven valt ook te bezichtigen dit jaar.

Rijksmonumentaal pand Van Heinjingen Bosch

Rijksmonumentaal pand Van Heijningen Bosch komt uit het jaar 1888. Het pand werd toen de tijd gebuikt als woonhuis maar werd omgebouwd tot kantoorruimte. Ook dit gebouw zal zich openstellen voor bezoekers.

WBCV

Op het museumplein staat vanaf 10.00 uur de Wildervankster paardentram klaar om met een gids een rondleiding te krijgen door het centrum van Veendam. Voor wie wil is er aan het einde de mogelijkheid bij een horecagelegenheid de rit af te sluiten.

Grote kerk Veendam

In 1660 werd de eerste steen gelegd van de grote kerk in Veendam. De Grote Kerk markeert de plek van waaruit Veendam zich heeft ontwikkeld. De kerk zal open zijn en er zullen gidsen rond lopen voor meer informatie.

Foto: Kijk’s Kunst

Turfcentrale

Nog niet genoeg kunst gezien? Dan is een bezoekje aan het rijksmonument De Turfcentrale het zeker waard. Zij organiseren onder andere een rondleiding door de voormalige elektriciteitscentrale en daarnaast is er een kunstmarkt te bezoeken.

Margaretha Hardenbergkerk

Het oudste gebouw van Wildervank is de Margaretha Hardenbergkerk. Alleen op zaterdag 11 september zal het monument zich openstellen voor een bezichtiging van de kerk en de graven hier om heen.

Rooms-Katholieke Kerk Veendam/Wildervank

De Rooms-katholieke Kerk Veendam/Wildervank is opgericht in 1794. In de jaren twintig van de vorige eeuw werd het gebouw grondig gemoderniseerd en opgeknapt. Ook deze kerk stelt zich open voor bezoek.

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.