Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

‘Stilzetten windmolens Drentse Monden niet gemeld bij toezichthouder’

Bouwwerkzaamheden aan de molens op windpark Drentse Monden Foto: Jelle Wubs

Het stilzetten van de windmolens op windpark Drentse Monden en Oostermoer vanwege een doorgebrande kabel is niet gemeld bij de toezichthouder. Volgens wethouder Freek Buijtelaar had dit wel gemoeten zo gaf hij donderdagavond aan tijdens de raadsvergadering. 

De laatste tijd is er veel commotie rondom het windpark na het stilvallen van de molens halverwege augustus. Dit zou komen door een capaciteitsprobleem.  Nordex, de bouwer van de windmolens geeft in een verklaring aan dat het gaat om een doorgebrande kabel. Woordvoerder van het windpark Elzo Springer liet eerder al weten dat het probleem is gevonden en dat de molens weer worden opgestart. Tot op heden draait er slechts een enkeling.

Geheimhoudingsplicht

Het incident met de doorgebrande kabel in een van de windturbines is niet gemeld bij de toezichthouder. Dit had het windpark volgens de wethouder wel moeten doen bij de  Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe, de RUD.  Het college deed ook navraag waarom de molens stil zijn gezet. Het windpark gaf aan de oorzaak niet te kunnen melden in verband met geheimhoudingsplicht.

Buijtelaar vond dat dat dit niet op ging omdat het wel getoetst moet kunnen worden. “Met een last onder dwangsom hebben we inzicht gekregen in wat er gebeurd is. Maar dat betekent wel dat wij ons ook aan de geheimhoudingsplicht moeten houden.”

Windpark Drentse Monden en Oostermoer. Foto: Hielke Bosch/RTV1

Advies niet eenduidig

Dit alles is in gang gezet door een uitspraak van de Raad van State eind juni met betrekking tot uitbreiding van het windpark in Delfzijl. De Raad van State baseerde zich daarbij op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Het Europese Hof bepaalde destijds dat windparken qua geluid, trillingen en schaduwen strenger moeten worden bekeken. Ze moeten worden getoetst aan wetenschappelijk beter onderbouwde milieunormen. Deze uitspraak betekent dat er ook voor Nederlandse windturbinemotoren een milieueffectrapportage moet worden opgesteld.

Wethouder Buijtelaar gaf aan dat het college bezig is uit te zoeken wat deze uitspraken betekenen voor bestaande windparken. “We hebben contact gezocht met het ministerie en ook juristen en hoogleraren om advies gevraagd. De antwoorden zijn alleen niet eenduidig.” De gemeente heeft daarom de eigen huisadvocaat ingeschakeld om te kijken welke wegen er bewandeld kunnen gaan worden.

‘Waarop moeten we handhaven?’

De vergunningen voor windpark Drentse Monden en Oostermoet zijn afgegeven door het rijk. Hierdoor staat de gemeente eigenlijk buitenspel. Wel kan de gemeente toezicht houden en handhaven. De gemeente is namelijk verantwoordelijk voor de gezondheid van haar inwoners. De wethouder wil dan ook weten wat de regels met betrekking tot slagschaduw en geluid zijn. “Je wil weten waarop je moet handhaven.” Eind september wil de wethouder meer duidelijkheid hebben.

Geplaatst door

Redacteur / Verslaggever van de gemeente Borger-Odoorn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.