Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Kanaalster stond bankpas af voor WhatsApp-oplichting: ‘Ik was mega dom’

Fote ter illustratie

STADSKANAAL – De politierechter heeft een 21-jarige man uit Stadskanaal wegens medeplichtigheid aan oplichting veroordeeld tot een taakstraf van 50 uur. De Knoalster stelde zijn bankrekening en bankpas in maart vorig jaar beschikbaar aan fraudeurs, die via WhatsApp-fraude drie personen voor ruim 2000 euro dupeerden. ‘U was de oplichters zeer behulpzaam’, zei de rechter.

De Knoalster werd geld beloofd voor het inleveren van zijn bankpas . De man had geldschulden. Door zijn bankpas af te staan aan de fraudeurs, zou hij snel van zijn schulden af zijn. ‘Op het moment dat ik mijn bankpas inleverde, dacht ik meteen: dit is foute boel’, zei de man tegen de rechter. ‘Mega dom.’ Hij weigerde op zitting de namen te noemen van de personen die hem hadden overtuigd om zijn bankpas in te leveren.

Oplichting via Tikkie betaallink

De drie slachtoffers werden door de fraudeurs overtuigd om snel geld over te maken via een zogeheten ‘Tikkie betaallink’, via WhatsApp. Ze hadden zich daarbij voorgedaan als ‘bekenden’ van de slachtoffers, wat niet zo was. Op deze manier maakten ze ruim 2000 euro buit. Het geld kwam op de rekening van de man terecht, die zijn bankpas had ingeleverd.

Vals verkregen geld

Het vals verkregen geld zou door een 22-jarige man uit Groningen bij een pinautomaat aan de Eikenlaan in Stad zijn opgenomen. Hem wordt witwassen ten laste gelegd. De strafzaak van deze verdachte werd vrijdag uitgesteld, omdat de rechter eerst meer wil weten over psychische toestand van de man.

‘U heeft meer in uw mars’

De 21-jarige Kanaalster heeft geen strafblad. Hij heeft volgens de rechter een domme actie uitgehaald. Door het inleveren van zijn bankpas werd de oplichting van de slachtoffers mogelijk gemaakt, zei de rechter. ‘Jammer. U heeft zoveel meer in uw mars.’

De slachtoffers dienden geen schadeclaim in, maar deden wel aangifte bij de politie. Men kwam al snel bij de Kanaalster uit, omdat het rekeningnummer bij zijn bankpas hoorde.

Geplaatst door

Televisie, Redactie, Radio bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.