Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Partijen Borger-Odoorn zijn klaar met Gemeentebelangen: ‘Politiek steekspel’

Foto: Steven Stegen/RTV Drenthe

BORGER-ODOORN – Alle fracties behalve D66 zijn niet blij met Gemeentebelangen Borger-Odoorn. Die partij laat op Facebook weten te hadden verwacht dat de andere partijen de ontwikkelingen rondom het windpark Drentse Monden en Oostermoer wel hadden gevolgd. Die opmerking is de andere partijen in het verkeerde keelgat geschoten. 

“Wij vinden het nogal respectloos,” zo laat Annemiek de Groot van Leefbaar Borger-Odoorn namens de fracties weten. In het stuk op Facebook zegt raadslid van Gemeentebelangen Daan Hooiveld het teleurstellend te vinden dat alleen zij zich zo vastbijten in het winddossier.  “Met deze opmerking wekt Gemeentebelangen de suggestie dat de rest van de raad haar huiswerk niet goed zou doen. Alleen zij zouden zich hebben verdiept in de uitspraak van de Raad van State.”

Eind juni deed de Raad van State met betrekking tot uitbreiding van het windpark in Delfzijl. De Raad van State baseerde zich daarbij op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Het Europese Hof bepaalde destijds dat windparken qua geluid, trillingen en schaduwen strenger moeten worden bekeken. Ze moeten worden getoetst aan wetenschappelijk beter onderbouwde milieunormen. Deze uitspraak betekent dat er ook voor Nederlandse windturbinemotoren een milieueffectrapportage moet worden opgesteld.

Gemeentebelangen kan niks met brief

De partijen vinden dat deze discussie feitelijk thuishoort in de raad, maar willen de opmerkingen van Gemeentebelangen niet onopgemerkt aan zich voorbij laten gaan. Ze zien de uitspraken dan ook als een politiek steekspel. “Zij wilden de moties voor zichzelf houden en geen samenwerking zoeken, daarover lieten zij ook geen onduidelijkheid bestaan. Wij vragen ons af in wiens belang dit is.”

Windmolenpark Drentse Monden en Oostermoer Foto: Hielke Bosch/RTV1

Gemeentebelangen kan niet veel met de brief. “Wij nemen hem ter kennisgeving aan.” De partij laat wel weten niet mee te doen aan het heen en weer gespeel. Iets wat ook D66 benadrukt. Die partij ondertekende de brief van de andere partijen dan ook niet. “Reactie op reactie via de media is volgens ons niet de juiste manier,” zo laat fractievoorzitter Martin Hoogerkamp desgevraagd weten. “Daarnaast denken wij dat mensen zelf wel uit het bericht van Gemeentebelangen halen dat het verkiezingsretoriek is.”

Misschien wel optrekken met andere gemeentes

De raad besloot donderdag zich via een informerende bijeenkomst eerst verder te laten bijpraten over de situatie en de mogelijkheden. “Het is duidelijk dat de uitspraak van de Raad van State vergaande juridische gevolgen kan hebben. Het zou onverantwoord zijn om moties hals over kop aan te nemen. Dit schept verwachtingen en daarom is het van belang om een goed beeld te hebben. Misschien is het wel verstandig om hierin met andere gemeentes op te trekken,” zo laten de PvdA, Leefbaar, GroenLinks, CDA, ChristenUnie en VVD weten.

Op 22 september volgt er nog een uitspraak van de Raad van State. De partijen willen die meenemen in hun overwegingen om te komen tot een besluit.

Geplaatst door

Redacteur / Verslaggever van de gemeente Borger-Odoorn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.