Direct naar de inhoud.

Plan voor tiny houses in Borger bij oude glasblazerij: ‘Een win-win situatie’

De plek waar de tiny houses moeten komen te staan aan het Nuisveen in Borger. Foto: Jelmer Wijnstra / RTV1

BORGER – De families De Jonge en Bijma uit Borger willen gezamenlijk een tiny house gemeenschap starten aan de Nuisveen ter hoogte van de Koesteeg in Borger. Het is op de locatie waar nu het pand van de voormalige glasblazerij staat te vervallen. 

In tiny houses wonen wint aan populariteit en mede door het tv-programma Tiny House Nation raakte ook Yvonne Knikman enthousiast om op deze manier te gaan wonen. Ze deelde het plan met de familie Bijma waar ook Jan Bijma snel enthousiast raakte. “Ik zie het als een manier om ook mijn kinderen aan een woning te helpen. Iedereen weet hoe lastig dat in deze tijd is. Een win-win situatie dus.”

Educatie voor schoolklassen

De zoon van Jan, Tobias vertelde thuis over het plan. “We raakten al snel enthousiast over de mogelijkheden.” Ook het hele idee van energieneutraal wonen spreekt ze aan. “We willen ook graag educatie geven aan schoolklassen. Er is zoveel te vertellen over de planten en we kunnen ook iets doen voor de bijen bijvoorbeeld een insectenhotel,” zo vertelt Jan. Hij weet waar hij over praat omdat hij zelf werkzaam is voor Wildlands.

De indeling van een van de tiny houses die op de plek aan het Nuisveen moet verrijzen. Foto: Millhome

Knikman raakte samen met haar man David de Jonge als eerste enthousiast. “We zijn al vrij snel onderzoek gaan doen naar andere tiny houseprojecten. Wat mij aanspreekt is dat je dicht bij elkaar bent. Je kan voor elkaar zorgen en iets terug doen voor de natuur,” zo vertelt Yvonne.

Kans voor de gemeente

De families gaan er met acht man in zes woningen wonen. De familie Bijma en de familie De Jonge in een woning. De moeder van Yvonne, Ria in een woning. Tobias Bijma en Noa de Jonge samen, Metse Bijma in een woning en ook Erit de Jonge gaat in een van tiny houses wonen.

De locatie die ze hebben uitgekozen is aan het Nuisveen in Borger, maar een andere locatie volstaat ook volgens de twee families. “Wij zien het vooral als een kans, ook voor de gemeente. Het is een plek die op dit moment aan het verloederen is. Dat is jammer omdat er veel toeristen op de fiets langs komen. Het is voor een gemeente als Borger-Odoorn denk ik dan ook een prachtige kans,” zo laat Bijma weten.

Drentse naam voor tiny houses

Op dit moment heeft de gemeente volgens Knikman nog geen beleid omtrent tiny houses, maar wethouder Wonen, Nynke Houwing  is volgens Bijma wel enthousiast. “Toen ik een paar weken geleden insprak bij de gemeenteraad waren alle reacties positief. Houwing liet weten voor het einde van het jaar met een reactie te komen richting ons.”

De kleinste tiny house waar een van de kinderen van Yvonne Knikman in moet komen te wonen. Foto: Millhome

Tekenend voor het enthousiasme vanuit de raad was de reactie van VVD fractievoorzitter, Erik Huizing die dan wel graag een Drentse naam wilde koppelen aan de tiny houses. “Van de N34 hebben we ook de Hunebed Highway gemaakt dus dan denk ik de tiny houses bij de Hunebed Highway. Mooier kan het toch niet?” zo filosofeert Bijma.

Tijd om te ontspullen

Voor het zo ver is zal er nog veel moeten gebeuren. Het droomscenario is dan ook om er binnen twee jaar te wonen. “Maar over vier jaar zou realistischer zijn als we zo om ons heen informeren.” De voorbereidingen zijn in ieder geval in volle gang. “We zijn al een aantal keren de zolder op gegaan om alvast te beginnen met ontspullen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-